Μια νέα εποχή στην ανίχνευση και διαχείριση του καρκίνου του οισοφάγου σηματοδοτεί  ένα καινοτόμο τεστ.

Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι μια από τις πιο σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες μορφές καρκίνου, με την έγκαιρη διάγνωση να παίζει σημαντικό ρόλο στην επιβίωση των ασθενών. Μία από τις πιο υποσχόμενες εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι το τεστ Esopredict, που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Κέντρου Καρκίνου Kimmel του Johns Hopkins. Αυτό το τεστ μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ποιοι ασθενείς πάσχουν από τον οισοφάγο Barrett, μια προκαρκινική πάθηση με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

Τι είναι το σύνδρομο ή οισοφάγος Barrett;
Το σύνδρομο Barrett είναι μια προκαρκινική κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του οισοφάγου αλλάζουν λόγω της συνεχούς έκθεσης σε οξέα από το στομάχι, δηλαδή από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Αυτή η αλλαγή μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασία υψηλού βαθμού, μια προχωρημένη μορφή προκαρκινικών αλλοιώσεων, ή ακόμα και σε καρκίνο του οισοφάγου.

Πώς λειτουργεί το νέο τεστ 
Το τεστ Esopredict είναι ένα εργαστηριακό τεστ που βασίζεται στην τεχνική PCR (αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης), η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την ανάλυση DNA. Το τεστ μετρά τις αλλαγές μεθυλίωσης σε συγκεκριμένα γονίδια (RUNX3, p16, HPP1, και FBN1) από δείγματα βιοψίας. Οι αλλαγές αυτές είναι σημαντικές καθώς συχνά εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης ανώμαλων κυττάρων, πριν ακόμα τα κλινικά συμπτώματα γίνουν εμφανή. Συνδυάζοντας αυτά τα αποτελέσματα με την ηλικία του ασθενούς, οι γιατροί μπορούν να εκτιμήσουν την πιθανότητα εξέλιξης της νόσου Barrett σε πιο σοβαρές καταστάσεις, όπως η δυσπλασία υψηλού βαθμού ή ο καρκίνος του οισοφάγου.

Σε μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε 240 ασθενείς με οισοφάγο Barrett από έξι διαφορετικά ιατρικά κέντρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέο τεστ μπορούσε να διαχωρίσει τους ασθενείς σε διαφορετικές κατηγορίες κινδύνου. Για παράδειγμα, οι ασθενείς με τον υψηλότερο κίνδυνο είχαν 21.7% πιθανότητα να αναπτύξουν δυσπλασία υψηλού βαθμού ή καρκίνο του οισοφάγου, σε σύγκριση με το 1.27% για εκείνους στην κατηγορία χαμηλότερου κινδύνου.

Αυτή η δυνατότητα διαστρωμάτωσης του κινδύνου είναι σημαντική για τη διαχείριση των ασθενών. Ο Δρ. Stephen Meltzer, καθηγητής Ιατρικής και Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και διευθυντής του Εργαστηρίου Βιοδεικτών για Έγκαιρη Ανίχνευση Γαστρεντερικών Παθήσεων, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτό το τεστ θα βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να καθοδηγήσουν την επιτήρηση και τη διαχείριση με ενδοσκόπηση, ώστε να το προσαρμόσουν στον εξατομικευμένο κίνδυνο κάθε ασθενούς».

Η εφαρμογή του Esopredict μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις στην κλινική πρακτική. Για τους ασθενείς με υψηλό σκορ Esopredict, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν συχνότερες ενδοσκοπήσεις ή και επεμβάσεις όπως ραδιοσυχνική θεραπεία ή ενδοσκοπική εκτομή, με στόχο την αφαίρεση των ανώμαλων κυττάρων πριν αυτά γίνουν καρκινικά. Από την άλλη, για ασθενείς με χαμηλό σκορ, η παρακολούθηση μπορεί να γίνει πιο αραιά, μειώνοντας το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης και τον κίνδυνο επιπλοκών.

Το τεστ Esopredict αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη στη μάχη κατά του καρκίνου του οισοφάγου. Μέσω της ακριβούς εκτίμησης του κινδύνου για ασθενείς με σύνδρομο Barrett, οι γιατροί μπορούν να προσαρμόσουν την παρακολούθηση και τις θεραπευτικές μεθόδους με τρόπο που να αυξάνει την πιθανότητα έγκαιρης ανίχνευσης και παρέμβασης, ενώ παράλληλα μειώνει τα περιττά έξοδα και το άγχος των ασθενών.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος Πεπτικού Συστήματος: Ο παράγοντας που πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Διπλασιάζει τον κίνδυνο για αυτές τις δύο μορφές καρκίνου

Καρκίνος Παγκρέατος: Ριζικές λύσεις σε μια επιθετική νόσο