Η μηχανική μάθηση τίθεται για ακόμα μια φορά στην υπηρεσία των ιατρών και των επιστημόνων συμβάλλοντας αυτή τη φορά στην έγκαιρη πρόβλεψη διαφόρων ασθενειών. Ένας αλγόριθμος υπολογιστή πέτυχε 98% ακρίβεια στην πρόγνωση νοσημάτων, αναλύοντας απλώς το χρώμα της ανθρώπινης γλώσσας.

Το προτεινόμενο σύστημα απεικόνισης που αναπτύχθηκε από Ιρακινούς και Αυστραλούς ερευνητές μπορεί να διαγνώσει διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο, αναιμία, άσθμα, παθήσεις του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, COVID-19 και μια σειρά από αγγειακά και γαστρεντερικά προβλήματα.

Οι ερευνητές από το Middle Technical University (MTU) και το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας (UniSA) σημείωσαν το επίτευγμά τους σε μια σειρά πειραμάτων όπου χρησιμοποίησαν 5.260 εικόνες για να εκπαιδεύσουν αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση του χρώματος της γλώσσας. Ειδικότερα, δύο εκπαιδευτικά νοσοκομεία στη Μέση Ανατολή παρείχαν 60 εικόνες γλώσσας από ασθενείς με διάφορες παθήσεις. Το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (AI) κατάφερε να αντιστοιχίσει το χρώμα της γλώσσας με την ασθένεια σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις.

Κατά τη διάρκεια της ερευνητικής διαδικασίας, κάμερες που τοποθετήθηκαν σε απόσταση 20 εκατοστών από έναν ασθενή κατέγραψαν το χρώμα της γλώσσας του και το σύστημα απεικόνισης προέβλεψε την κατάσταση της υγείας του σε πραγματικό χρόνο.

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Technologies, περιγράφεται το πώς το προτεινόμενο σύστημα αναλύει το χρώμα της γλώσσας για να προσφέρει άμεση διάγνωση, επιβεβαιώνοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το κλειδί για πολλές εξελίξεις στην ιατρική. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, αναπληρωτή καθηγητή του MTU και του UniSA, Δρ Ali Al-Naji, η τεχνητή νοημοσύνη αναπαράγει μια πρακτική 2.000 ετών που χρησιμοποιείται ευρέως στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, εξετάζοντας τη γλώσσα για ενδείξεις ασθένειας.

Όπως εξηγεί, «το χρώμα, το σχήμα και το πάχος της γλώσσας μπορεί να αποκαλύψει μια ακολουθία καταστάσεων υγείας. Συνήθως, τα άτομα με διαβήτη έχουν κίτρινη γλώσσα, οι καρκινοπαθείς μωβ γλώσσα με παχιά λιπαρή επικάλυψη και οι ασθενείς με οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο παρουσιάζουν μια ασυνήθιστα διαμορφωμένη κόκκινη γλώσσα. Μια λευκή γλώσσα, από την άλλη, μπορεί να υποδηλώνει αναιμία και τα άτομα με σοβαρές περιπτώσεις COVID-19 είναι πιθανό να έχουν μια βαθιά κόκκινη γλώσσα. Τέλος, μια γλώσσα χρώματος indigo ή βιολετί υποδηλώνει αγγειακά και γαστρεντερικά προβλήματα ή άσθμα».

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής UniSA Javaan Chahl προσθέτει ότι στη συνέχεια, ένα smartphone θα χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωση ασθενειών με αυτόν τον τρόπο: «Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι η ηλεκτρονική ανάλυση της γλώσσας είναι μια ασφαλής, αποτελεσματική, φιλική προς τον χρήστη και προσιτή μέθοδος για τον έλεγχο ασθενειών που υποστηρίζει τις σύγχρονες μεθόδους με μια πρακτική αιώνων» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Τεχνητή νοημοσύνη: Θα προβλέπει την εξάπλωση του καρκίνου του μαστού – Ελληνίδα η επικεφαλής της έρευνας

Αληθινός γιατρός ή Τεχνητή Nοημοσύνη: Ποιον θα εμπιστευόσασταν περισσότερο; Έρευνα αποκαλύπτει

Καρκίνος: Επτά πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις