Ένα πειραματικό φάρμακο που βασίζεται στην αρχαία κινεζική βοτανοθεραπεία, θα μπορούσε να ανακουφίσει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας σε καρκινοπαθείς, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μικρής δοκιμής.

Το συγκεκριμένο μείγμα, που δοκιμάστηκε σε 24 ασθενείς, συνδύαζε γλυκόριζα, χουρμάδες, παιώνιες και σκουτελλάρια (skullcap), μια φυσική θεραπεία 1.800 ετών για στομαχικές παθήσεις. Μετά τη λήψη του, όπως αναφέρουν οι ερευνητές στη μελέτη τους στο Journal of Gastrointestinal Oncology, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν λιγότερες γαστρεντερικές παρενέργειες από τη θεραπεία τους για καρκίνο του ορθού μετά τη λήψη του ερευνητικού φαρμάκου, που ονομάστηκε YIV-906.

«Η μελέτη μας είναι και η πρώτη που αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του YIV-906 στη μείωση της γαστρεντερικής τοξικότητας που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία, δείχνοντας τη δυνατότητα του φαρμάκου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του ασθενούς, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα της θεραπείας» τονίζει ο συν-ερευνητής Yung-Chi Cheng, καθηγητής φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Yale, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη του φαρμάκου.

Στην πειραματική διαδικασία οι ασθενείς έλαβαν κάψουλες YIV-906 μαζί με τη χημειοθεραπεία τους και τη θεραπεία ακτινοβολίας πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης, περίπου το 17% των ασθενών είχαν πλήρη ή σχεδόν πλήρη ανταπόκριση στη θεραπεία του καρκίνου τους, ενώ το συνολικό ποσοστό επιβίωσης στα πέντε χρόνια ήταν 82%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, μόνο δύο περιπτώσεις σοβαρής διάρροιας αναφέρθηκαν μεταξύ των ασθενών. Το YIV-906 προορίζεται να διευκολύνει τις παρενέργειες όπως η διάρροια, η κόπωση και η ναυτία.

«Δεν παρατηρήσαμε καμία σοβαρή τοξικότητα που να σχετίζεται με το φάρμακο, ενώ παράλληλα οι ασθενείς βρήκαν τη λήψη του φαρμάκου σε μορφή χαπιού πολύ εύκολη και ανεκτή» σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Susan Higgins, καθηγήτρια θεραπευτικής ακτινολογίας και μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών επιστημών στο Γέιλ.

Οι άνθρωποι που λαμβάνουν το φάρμακο YIV-906 ενδεχομένως να είναι σε θέση να αντέξουν υψηλότερες δόσεις τόσο χημειοθεραπείας όσο και ακτινοθεραπείας, καθιστώντας τη θεραπεία τους πιο αποτελεσματική, πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Τέλος τα αποτελέσματα επικυρώνουν τη συνέχεια της δοκιμής του πειραματικού φαρμάκου και σε περισσότερους ασθενείς με άλλους τύπους καρκίνου, όπως ο καρκίνος της πυέλου, ανέφεραν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος προστάτη: Νέα θεραπεία αυξάνει την επιβίωση των ασθενών με μεταστατική νόσο

Ιός Epstein-Barr: Νέα μελέτη εξετάζει πώς μπορεί να οδηγήσει σε καρκινογένεση

Καρκίνος Μαστού: Η άσκηση που μπορεί να σώσει τη ζωή