Η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται πλέον μια από τις πιο άμεσες απειλές για την υγεία και μάλιστα μια από τις κύριες αιτίες πρόωρου θανάτου. Στις αρνητικές επιπτώσεις της περιλαμβάνεται και η σύνδεσή της με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Νεότερη μελέτη με επικεφαλής τη Σχολή Γεροντολογίας Leonard Davis του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια (USC) κατάφερε να έρθει πιο κοντά σε μια πιθανή φαρμακευτική αγωγή που προστατεύει από αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, τα πειράματα του εργαστηρίου του επικεφαλής συγγραφέας Δρ Caleb Finch, καθηγητής του Πανεπιστημίου USC σε ποντίκια απέδειξε ένα φάρμακο, το GSM-15606 ή αλλιώς γ-σεκρετάση, παρέχει προστασία από τις αυξημένα επίπεδα πρωτεϊνών που συνδέονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ο επικεφαλής ερευνητής μελετά εδώ και αρκετά χρόνια τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον εγκέφαλο, ιδίως τις συνέπειες της έκθεσης στα μικροσκοπικά σωματίδια που βρίσκονται στη ρύπανση από αυτοκίνητα, εργοστάσια και άλλα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του αέρα έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και επιταχύνει τη γνωστική εξασθένιση, επισημαίνει ο ίδιος. Όπως εξηγεί, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τη συστηματική φλεγμονή και προάγει το σχηματισμό των πλακών αμυλοειδούς του πεπτιδίου Αβ42 που σχηματίζονται μεταξύ των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου στη νόσο Αλτσχάιμερ.

Για τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer s & Dementia, το GSM-15606 χορηγήθηκε σε ποντίκια επί οκτώ εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα ζώα εκτέθηκαν τακτικά στην ατμοσφαιρική ρύπανση με τη μορφή είτε νανοσωματιδίων του περιβάλλοντος (nPM) είτε σωματιδίων από καυσαέρια ντίζελ (DEP). Μετά την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τα ποντίκια που έλαβαν GSM-15606 είχαν πολύ χαμηλότερα επίπεδα Aβ42 στον εγκέφαλο, σε σύγκριση με τα ποντίκια που εκτέθηκαν στη ρύπανση αλλά όχι στο φάρμακο.

Αυτά τα αποτελέσματα αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε μελλοντικά να παίξει βασικό ρόλο ως προληπτικό μέτρο κατά της εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε άτομα που ζουν σε περιοχές με αυξημένες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, δήλωσε ο Δρ Finch. Το φάρμακο αναπτύχθηκε από τους συν-συγγραφείς της μελέτης Rudolph E. Tanzi του Χάρβαρντ και Kevin D. Rynearson του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο.

«Επειδή η γ-σεκρετάση είναι απαραίτητη για τις φυσιολογικές λειτουργίες σε όλο το σώμα, το φάρμακο αυτό σχεδιάστηκε για να διαμορφώνει, αλλά όχι να αναστέλει, την παραγωγή του πεπτιδίου Aβ42. Αυτό είναι το πρώτο παράδειγμα ενός νέου φαρμάκου που αναπτύχθηκε για την επιβράδυνση της νόσου Αλτσχάιμερ, το οποίο μπορεί επίσης να προστατεύει τον πληθυσμό που ηλικιακά γερνάει από τον περιβαλλοντικό παράγοντα κινδύνου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» κατέληξε ο Δρ Finch.

Διαβάστε επίσης:

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Κρίσιμη απειλή για την αναπνευστική και καρδιαγγειακή υγεία των Ελλήνων

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Στερεί μια ζωή κάθε 5 δευτερόλεπτα

Ατμοσφαιρική ρύπανση: Σε ένα εκατομμύριο ανέρχονται τα θύματά της κάθε χρόνο