Ενώ οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασαφείς, πρόσφατη έρευνα ρίχνει φως σε μια ενδιαφέρουσα πτυχή της σύνδεσης μεταξύ ημικρανίας και καρδιαγγειακής υγείας. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurology, η οποία εξετάζει την επίδραση διαφόρων παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα στην εμφάνιση ημικρανιών, φαίνεται ότι η αρτηριακή πίεση, και συγκεκριμένα η διαστολική (η μικρή) πίεση, μπορεί να παίζει ρόλο.
Η μελέτη, που διεξήχθη από την ερευνήτρια Antoinette Maassen van den Brink και την ομάδα της από το Erasmus MC University Medical Center στη Ρότερνταμ, περιλάμβανε 7.266 συμμετέχοντες με μέση ηλικία 67 ετών. Από αυτούς, το 15% είχε ιστορικό ημικρανιών ή τρέχουσες ημικρανίες. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και παρέδωσαν δείγματα αίματος, ενώ απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εμφάνιση και τη συχνότητα των ημικρανιών τους.
Οι γυναίκες πιο επιρρεπείς
Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν μια σαφή σύνδεση μεταξύ της υψηλής διαστολικής αρτηριακής πίεσης και της πιθανότητας εμφάνισης ημικρανίας, αλλά μόνο για τις γυναίκες. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες με υψηλή διαστολική πίεση είχαν 16% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ημικρανία ανά μονάδα αύξησης της διαστολικής πίεσης. Η διαστολική πίεση αναφέρεται στην πίεση που ασκείται στα τοιχώματα των αρτηριών όταν η καρδιά βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας μεταξύ των παλμών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μελέτη δε βρήκε αντίστοιχη σύνδεση για άλλους παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση (συστολική πίεση), η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερόλη ή ο διαβήτης. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα και ο διαβήτης συσχετίζονταν με μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης ημικρανίας, αν και οι ερευνητές προειδοποιούν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη σχέση. Πιθανώς, το κάπνισμα μπορεί να προκαλεί ημικρανίες σε ορισμένα άτομα και έτσι οι καπνιστές να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ημικρανίες.
Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;
Η διαπίστωση ότι η υψηλή διαστολική πίεση σχετίζεται με την ημικρανία ενισχύει την υπόθεση ότι η ημικρανία μπορεί να σχετίζεται με μειωμένη λειτουργία των μικρών αιμοφόρων αγγείων, παρά με προβλήματα στα μεγάλα αγγεία. Αυτό το εύρημα ανοίγει νέους δρόμους για την κατανόηση των αιτίων της ημικρανίας και μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη μεθόδων πρόληψης και θεραπείας στο μέλλον.
Ωστόσο, η μελέτη έχει και περιορισμούς, όπως ο μικρός αριθμός ανδρών που παρουσίαζαν ημικρανίες, γεγονός που κάνει δύσκολη την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων για το φύλο. Επίσης, η μελέτη επικεντρώνεται κυρίως σε άτομα μέσης ηλικίας και άνω, αφήνοντας ανοιχτό το ερώτημα για τις επιδράσεις στους νεότερους πληθυσμούς.
Ημικρανία: Επτά βήματα που σταματούν την κρίση πριν ακόμη ξεκινήσει
Ημικρανίες: Τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των χρονίως πασχόντων
Ημικρανία: Δύο ανησυχητικές αλλαγές που εμφανίζονται σιωπηλά στους ασθενείς