Μετά από τρία χρόνια πανδημίας Covid-19, νέες έρευνες φέρνουν ευχάριστα νέα σχετικά με την εμφάνιση της Long Covid. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, ο κίνδυνος εμφάνισης της μακροχρόνιας Covid έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με τις αρχές της πανδημίας. Ένας από τους κύριους παράγοντες που έχουν συμβάλει σε αυτή τη μείωση είναι ο εμβολιασμός.

Η Long COVID είναι μια κατάσταση όπου τα συμπτώματα της COVID-19 παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την αρχική μόλυνση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης, πόνο στις αρθρώσεις και πολλά άλλα. Η Long Covid μπορεί να επηρεάσει σοβαρά την ποιότητα ζωής των ασθενών και να προκαλέσει μακροχρόνια προβλήματα υγείας.

Η έρευνα
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, επικεντρώθηκε στην εξέταση των δεδομένων από το μεγαλύτερο σύστημα υγείας των ΗΠΑ, το Υπουργείο Υποθέσεων Βετεράνων. Η ομάδα των ερευνητών, με επικεφαλής τον Dr. Ziyad Al-Aly, κλινικό επιδημιολόγο και ειδικό στην έρευνα για την Covid-19, εξέτασε δεδομένα από 441.583 βετεράνους που είχαν διαγνωστεί με Covid-19 και περισσότερους από 4.7 εκατομμύρια ανεμβολίαστους βετεράνους.

Οι ερευνητές διαχώρισαν τους βετεράνους σε πέντε ομάδες, ανάλογα με το αν είχαν εμβολιαστεί και ποια μετάλλαξη του ιού είχαν κολλήσει (αρχικό στέλεχος, Delta, Omicron). Στη συνέχεια, εξέτασαν τα ποσοστά εμφάνισης Long Covid μέσα σε ένα έτος από τη μόλυνση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σαφή: τα ποσοστά Long COVID μειώθηκαν με κάθε νέα μετάλλαξη του ιού. Συγκεκριμένα: α)10.4% των ατόμων που είχαν μολυνθεί με το αρχικό στέλεχος του ιού εμφάνισαν Long COVID, β) 9.5% όσων είχαν μολυνθεί κατά την περίοδο της μετάλλαξης Delta και γ) 7.7% όσων είχαν μολυνθεί κατά την περίοδο της μετάλλαξης Omicron.

Ωστόσο, τα ποσοστά μειώθηκαν ακόμη περισσότερο για τους εμβολιασμένους: α) 5.3% για τους εμβολιασμένους που μολύνθηκαν κατά την περίοδο της Delta και β) 3.5% για τους εμβολιασμένους που μολύνθηκαν κατά την περίοδο της Omicron.

Ο δρ Al-Aly τόνισε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι οι εμβολιασμένοι είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Long Covid σε σύγκριση με τους ανεμβολίαστους. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, αν κάποιος επιλέξει να μην εμβολιαστεί, διπλασιάζει τον κίνδυνο να αναπτύξει Long COVID.

Η μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι ο εμβολιασμός είναι ένας βασικός παράγοντας για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης Long Covid. Αν και τα ποσοστά Long Covid έχουν μειωθεί, ο κίνδυνος παραμένει υπαρκτός, ειδικά για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, ο τρέχων κίνδυνος εμφάνισης Long Covid είναι 3.5% για τους εμβολιασμένους, που σημαίνει ότι περίπου τρία με τέσσερα άτομα από τα 100 μπορεί να εμφανίσουν μακροχρόνια συμπτώματα.

Διαβάστε επίσης

Long Covid: Πώς επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Χαμηλός σίδηρος: Ποια η σχέση του με τη Long Covid – Έρευνα απαντά

Ένας επίμονος ιός: Το απίστευτο χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός παραμένει στο σώμα