Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιστημονική έρευνα σχετικά με την ανάπτυξη ενός τεστ εκπνεόμενου αέρα για την ανίχνευση αναπνευστικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, σύμφωνα με νεότερο ερευνητικό υλικό από το ερευνητικό εργαστήριο Hackensack Meridian Center for Discovery and Innovation (CDI).
Οι ερευνητές που ασχολούνται με το συγκεκριμένο διαγνωστικό εργαλείο έχουν συλλέξει, διαχωρίσει και σκιαγραφήσει επιτυχώς αναπνευστικούς βιοδείκτες από την ανθρώπινη αναπνοή, αναπτύσσοντας παράλληλα ζωικά μοντέλα, προκειμένου να επεκτείνουν τις αναλύσεις τους και να εντοπίσουν ενδεχομένως βασικούς δείκτες για την έγκαιρη και μη επεμβατική ανίχνευση μεταστατικών όγκων του πνεύμονα.
Το μόνο που απομένει είναι να αποδειχθεί ότι η ακρίβειά τους μπορεί να είναι κλινικά σημαντική για τους ασθενείς. Παρόλα αυτά, και οι δύο δημοσιεύσεις των επιστημόνων έχουν καθορίσει τον επιστημονικό οδικό χάρτη καθώς οι επιστήμονες του CDI συνεχίζουν τις εργασίες τους προς την επίτευξη αυτού του στόχου.
«Αυτή η καινοτόμος μη επεμβατική προσέγγιση αποσκοπεί στη θέσπιση μιας νέας μεθόδου για τη μείωση του ορίου για την πρωιμότερη ανίχνευση αυτής της επικίνδυνης νόσου», δήλωσε ο Δρ Olivier Loudig, Ph.D και επιστημονικός συνεργάτης του CDI.
«Η πρωτοποριακή αυτή τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τον Δρα Olivier Loudig δίνει ελπίδα στους ασθενείς που πολύ συχνά λαμβάνουν τη διάγνωση όταν πια είναι πολύ αργά για αποτελεσματική παρέμβαση», δήλωσε ο Δρ David Perlin, Ph.D., επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του CDI.
Το έργο του Δρος Loudig επικεντρώνεται στη σύλληψη και ταυτοποίηση νανοσωματιδίων γνωστών ως εξωκυτταρικά κυστίδια (EVs), τα οποία απελευθερώνονται από όλα σχεδόν τα κύτταρα στον εξωκυτταρικό χώρο, όπως στο αίμα και στο πλάσμα. Ειδικά τα καρκινικά κύτταρα, απελευθερώνουν τον μεγαλύτερο αριθμό νανοσωματιδίων, τα οποία ο Δρ Loudig έχει στοχεύσει για την πρωιμότερη ανίχνευση και διάγνωση ασθενειών.
Έτσι, η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια τεχνολογία που ονομάζεται EV-CATCHER για την επιλεκτική απομόνωση κυτταρικών νανοσωματιδίων, χρησιμοποιώντας προφίλ αλληλούχισης επόμενης γενιάς των μικρών RNAs που περιέχονται σε αυτά τα νανοσωματίδια, για τον μη επεμβατικό εντοπισμό βλαβών και όγκων που μπορεί να αναπτύσσονται στο σώμα.
Στην έρευνά τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Extracellular Vesicles, η ερευνητική ομάδα του CDI αξιολόγησε πέντε τύπους δειγμάτων αεραγωγών από 69 άτομα και διαπίστωσε ότι τα εκπνεόμενα EVs περιέχουν προφίλ έκφρασης microRNA που συνάδουν με εκείνα που λαμβάνονται από βαθύτερα δείγματα των πνευμόνων μέσω πιο επεμβατικών διαδικασιών, όπως η βρογχοκυψελιδική έκπλυση (BAL).
Στην εφαρμογή του, το EV-CATCHER θα χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό EVs από την ανθρώπινη εκπνεόμενη αναπνοή, τα οποία περιέχουν δείκτες ασθένειας που μπορούν στη συνέχεια να αναλυθούν χωρίς επεμβατική δειγματοληψία του πνεύμονα. Η προσέγγισή του μπορεί να φέρει επανάσταση στη διάγνωση και την επιτήρηση των ανθρώπινων πνευμονικών ασθενειών.
Στη δεύτερη μελέτη, η επιστημονική ομάδα του Δρος Loudig ανέλυσε το περιεχόμενο microRNA των εκπνεόμενων EVs από τα δείγματα αναπνοής που συλλέχθηκαν από 18 άτομα -12 που ήταν υγιή και έξι που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του πνεύμονα σταδίου IV. Οι αναλύσεις τους επιβεβαίωσαν ότι τα εκπνεόμενα EVs που καθαρίστηκαν επιλεκτικά από την αναπνοή αυτών των ατόμων προσδιόρισαν μοναδικά προφίλ έκφρασης microRNA που θα μπορούσαν να προσδιορίσουν ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.
Καρκίνος: Επτά πρωτοπόροι Έλληνες δημιουργούν εργαλείο AI που ανιχνεύει μεταστάσεις
Καρκίνος πνεύμονα: Αυτό που αυξάνει τον κίνδυνο στους μη καπνιστές
Αυτός είναι ο Νο1 φονικός καρκίνος του 21ου αιώνα – Η κύρια αιτία πρόκλησής του