Ερευνητές της Mayo Clinic καθιέρωσαν νέα κριτήρια για ένα σύνδρομο απώλειας μνήμης σε ηλικιωμένους ενήλικες που επηρεάζει ειδικά το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου και αρκετές φορές θα μπορούσε να συγχέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πρόκειται για το Σύνδρομο LANS (Limbic-predominant Amnestic Neurodegenerative Syndrome), το οποίο όμως εξελίσσεται πιο αργά και έχει καλύτερη πρόγνωση. Πλέον, είναι πιο σαφώς καθορισμένο για τους επιστήμονες, οι οποίοι επιδιώκουν να βρουν απαντήσεις για τους ασθενείς με απώλεια μνήμης.
Τα κριτήρια αναπτύχθηκαν και επικυρώθηκαν χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερους από 200 συμμετέχοντες στις βάσεις δεδομένων του Ερευνητικού Κέντρου της Mayo Clinic για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σε αυτά συμπεριλήφθηκαν παράγοντες όπως η ηλικία, η σοβαρότητα της εξασθένησης της μνήμης, οι εγκεφαλικές τομογραφίες και οι βιοδείκτες που υποδεικνύουν τις εναποθέσεις συγκεκριμένων πρωτεϊνών στον εγκέφαλο. Τα προτεινόμενα κριτήρια παρέχουν στους νευρολόγους και άλλους ειδικούς ένα πλαίσιο για την ταξινόμηση της πάθησης σε ασθενείς που ζουν με συμπτώματα, προσφέροντας ακριβέστερη διάγνωση και πιθανές θεραπείες.
Επιπλέον, η κατανόηση της πάθησης θα οδηγήσει σε καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων και σε πιο προσαρμοσμένες θεραπείες για τους ασθενείς που πάσχουν από αυτόν τον τύπο γνωστικής έκπτωσης, ο οποίος διαφέρει από τη νόσο Αλτσχάιμερ, λέει ο David T. Jones, M.D., νευρολόγος της Mayo Clinic και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Στην κλινική μας πρακτική, βλέπουμε ασθενείς των οποίων τα συμπτώματα απώλειας μνήμης φαίνεται να μιμούνται τη νόσο Αλτσχάιμερ. Όταν όμως εξετάζουμε την απεικόνιση του εγκεφάλου ή τους βιοδείκτες τους, είναι σαφές ότι δεν πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Μέχρι τώρα, δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη ιατρική διάγνωση για να τους υποδείξουμε, αλλά τώρα μπορούμε να τους προσφέρουμε κάποιες απαντήσεις» εξηγεί ο νευρολόγος.
Χωρίς σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές εξέτασαν τη συμμετοχή ενός πιθανού ενόχου – τη συσσώρευση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται TDP-43 στο μεταιχμιακό σύστημα, την οποία οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει σε αυτοψίες εγκεφαλικού ιστού ηλικιωμένων ενηλίκων. Αυτές οι πρωτεϊνικές εναποθέσεις θα μπορούσαν να σχετίζονται με το νέο αυτό σύνδρομο απώλειας μνήμης, παρότι υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες. Γι’ αυτό, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα, λένε οι συγγραφείς.
«Με αυτή τη δημοσίευση, περιγράφουμε ένα διαφορετικό σύνδρομο που συμβαίνει πολύ αργότερα στη ζωή. Συχνά, τα συμπτώματα περιορίζονται στη μνήμη και δεν εξελίσσονται για να επηρεάσουν άλλους γνωστικούς τομείς, οπότε η πρόγνωση είναι καλύτερη από ό,τι με τη νόσο Αλτσχάιμερ» διευκρινίζει από την πλευρά της ο Δρ Nick Corriveau-Lecavalier, Ph.D., πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.
Έχοντας ως οδηγό τα νέα αυτά κριτήρια της νόσου, οι ιατροί θα μπορούσαν σύντομα να διαγνώσουν το σύνδρομο LANS σε ασθενείς, ώστε όσοι ζουν με απώλεια μνήμης να κατανοήσουν καλύτερα τις επιλογές θεραπείας και την πιθανή εξέλιξη της νόσου, ανοίγοντας πόρτες για την έρευνα που θα φωτίσει περαιτέρω τα χαρακτηριστικά της νόσου.
Άνοια: Οι κοινωνικές σχέσεις που σώζουν το μυαλό
Βιντεοπαιχνίδια: Απροσδόκητο τονωτικό μνήμης και προσοχής σε ηλικιωμένους
Το μουσικό όργανο που ενισχύει τη μνήμη – Αλλά κάνει θόρυβο!