Η σεμαγλουτίδη, η δημοφιλής αντιδιαβητική θεραπεία που έχει φανεί ότι βοηθά και στην απώλεια βάρους, φαίνεται ότι έχει αρκετά ακόμη οφέλη υγείας. Η θεραπεία με σεμαγλουτίδη ενδεχομένως να συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικών προβλημάτων, σύμφωνα με μελέτη παρατήρησης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο eClinicalMedicine του Lancet, διερεύνησε περισσότερα από 100 εκατομμύρια ιατρικά αρχεία ασθενών στις ΗΠΑ για να διαπιστώσει αν η λήψη σεμαγλουτίδης αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νευρολογικών και ψυχιατρικών παθήσεων κατά τον πρώτο χρόνο χορήγησης σε σύγκριση με τρία κοινά αντιδιαβητικά φάρμακα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σεμαγλουτίδη, δεν συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε από τις νευρολογικές ή ψυχιατρικές παθήσεις που διερευνήθηκαν, όπως αγχώδεις διαταραχές ή κατάθλιψη. Επίσης οι ασθενείς που έλαβαν σεμαγλουτίδη είχαν χαμηλότερα ποσοστά γνωστικής έκπτωσης και χρήσης νικοτίνης.
Η σημασία των ευρημάτων
Η μελέτη συμβάλλει στην περαιτέρω εξάλειψη των ανησυχιών ότι η χορήγηση σεμαγλουτίδης αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονικού ιδεασμού.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν επίσης ότι η θεραπεία με σεμαγλουτίδη και αντίστοιχα φάρμακα μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας, καθώς και να βοηθά στην καταπολέμηση του εθισμού στη νικοτίνη.
Τα παραπάνω ευρήματα ωστόσο, πρέπει να επιβεβαιωθούν στο πλαίσιο πιο αυστηρών τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων δοκιμών. Επίσης οι συγγραφείς προειδοποιούν ότι τα ευρήματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε άτομα χωρίς διαβήτη.
Το επόμενο βήμα
Ο Howard Fillit, επιστημονικός υπεύθυνος του Οργανισμού Έρευνας Φαρμάκων για την Νόσο Αλτσχάιμερ (Alzheimer’s Drug Discovery Foundation), δήλωσε ότι η μελέτη είναι η τελευταία σε μια σειρά μελετών που διερευνά τα συγκεκριμένα αντιδιαβητικά φάρμακα για τυχόν γνωστικό όφελος. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι οι μελέτες παρατήρησης όπως αυτή είναι ενδεικτικές και απαιτείται μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή, κάτι που σχεδιάζει άμεσα η δανέζικη φαρμακοβιομηχανία παραγωγής σεμαγλουτίδης, Novo Nordisk.
Μάλιστα έως το 2025 η φαρμακοβιομηχανία που έχει ήδη αρχίσει να δοκιμάζει τη σεμαγλουτίδη σε ασθενείς με πρώιμη νόσο Αλτσχάιμερ, θα έχει τα πρώτα αποτελέσματα των σχετικών μελετών.
Νόσος Πάρκινσον: Την επιβραδύνει γνωστό φάρμακο κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας
Καρδιακή ανεπάρκεια: Το δημοφιλές φάρμακο που μειώνει την ανάγκη λήψης διουρητικών