Ένα βήμα πιο κοντά στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης έφτασαν οι ερευνητές Η ερευνητική ομάδα εντόπισε την ορμόνη CCN3 (brain-derived cellular communication network factor 3) , ενώ προσπαθούσε να καταλάβει γιατί τα οστά των γυναικών που θηλάζουν δεν αποδομούνται, παρότι οι ανάγκες σε ασβέστιο του οργανισμού τους αυξάνονται.
Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Nature διαπιστώθηκε ότι οι νευρώνες των θηλαζουσών μητέρων εκκρίνουν την ορμόνη CCN3 και ότι η ορμόνη αυτή προστατεύει την υγεία των οστών τους. Μάλιστα μετά από έρευνες σε θηλυκά και αρσενικά ποντίκια, διαπιστώθηκε αύξηση της οστικής δύναμης και πυκνότητας, έπειτα από χορήγηση της ορμόνης CCN3
Επιπλέον, η ορμόνη αύξησε την επούλωση των οστικών καταγμάτων σε ηλικιωμένα ποντίκια, επιταχύνοντας την ανάπλαση του οστού με ρυθμό αντίστοιχο ενός νεαρού ποντικιού.
«Ποτέ δεν καταφέραμε να επιτύχουμε αυτού του είδους την επούλωση με οποιαδήποτε άλλη στρατηγική», δήλωσε ο ερευνητής Thomas Ambrosi, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια-Ντέιβις, σε δελτίο τύπου. «Είμαστε ενθουσιασμένοι με το ενδεχόμενο να παρακολουθήσουμε τη συμπεριφορά της ορμόνης και να την εφαρμόσουμε στο πλαίσιο άλλων προβλημάτων, όπως η αναγέννηση χόνδρων» είπε.
Οι γυναίκες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης λόγω της μείωσης των οιστρογόνων, που μεταξύ άλλων προάγουν την ανάπτυξη των οστών, ανέφεραν οι ερευνητές οι οποίοι ανακάλυψαν την CCN3 σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου θηλυκών ποντικών που θηλάζουν. Χωρίς την παραγωγή της ορμόνης, αυτά τα θηλάζοντα ποντίκια έχαναν γρήγορα οστά και τα μωρά τους άρχισαν να χάνουν βάρος – γεγονός που υποδεικνύει ότι η ορμόνη έπαιζε εξέχοντα ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών.
Η ερευνητική ομάδα έδωσε στην CCN3 μια νέα ονομασία: Maternal Brain Hormone, δηλαδή μητρική εγκεφαλική ορμόνη. Διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα θηλυκά ποντίκια που ήταν πολύ ηλικιωμένα ή χωρίς οιστρογόνα, η ορμόνη ήταν σε θέση να υπερδιπλασιάσει την οστική τους μάζα.
Οι ερευνητές σκοπεύουν να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της ορμόνης στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των οστών.
«Η απώλεια οστού δεν συμβαίνει μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά συχνά συμβαίνει σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν ορισμένους αναστολείς ορμονών- σε νεότερες πρωταθλήτριες – και σε ηλικιωμένους άνδρες, των οποίων το σχετικό ποσοστό επιβίωσης είναι χαμηλότερο από ό,τι των γυναικών μετά από κάταγμα ισχίου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Holly Ingraham, καθηγήτρια κυτταρικής μοριακής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF). «Θα ήταν συναρπαστικό αν η CCN3 μπορούσε να αυξήσει την οστική μάζα σε όλα αυτά τα σενάρια», κατέληξε η Ingraham.
Η «αθώα» διατροφή που φαίνεται ότι απειλεί την υγεία των οστών
Οστεοπόρωση: Η δημοφιλής φαρμακευτική αλοιφή που αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων