Οι καρδιακές ανακοπές πλήττουν περίπου 350.000 άτομα στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ λιγότερο από το 20% επιβιώνει από μια καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ UMC δείχνει ότι οι γυναίκες που επιβιώνουν, καταγράφουν μεγαλύτερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης συγκριτικά με τους άνδρες. Επιπλέον, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερη υποστήριξη μετά από μια καρδιακή ανακοπή. Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύονται στο Circulation: Cardiovascular Quality & Outcomes.

«Εξετάσαμε πολλούς παράγοντες για να προσδιορίσουμε τις πενταετείς συνέπειες μιας καρδιακής ανακοπής, εδώ είδαμε, πιο σημαντικά, μια αύξηση κατά 50% στη συνταγογράφηση αντικαταθλιπτικών κατά τον πρώτο χρόνο μεταξύ των γυναικών, η οποία δεν αντικατοπτρίστηκε στους άνδρες. Αυτή η αύξηση στη συνέχεια περιορίστηκε σε περίπου 20% αύξηση των συνταγών μετά από πέντε χρόνια», λέει ο Robin Smits, ερευνητής στο Amsterdam Public Health.

«Αν και πρέπει να διεξάγουμε περισσότερες έρευνες για να καταλάβουμε ακριβώς γιατί συμβαίνει αυτό, μπορούμε ήδη να πούμε ότι δείχνει ότι ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν υποστηρίζονται επαρκώς μετά από μια καρδιακή ανακοπή», προσθέτει ο Smits.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα πενταετή κοινωνικοοικονομικά δεδομένα 1.250 ατόμων, με μέση ηλικία 53 ετών, που είχαν επιβιώσει από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου στις Κάτω Χώρες. Παράλληλα με τις προαναφερθείσες αλλαγές στην ψυχική υγεία, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι τάσεις απασχόλησης που επηρεάζουν και τον γενικό πληθυσμό καθώς γερνάει – με ορόσημο τα 50 χρόνια –  ήταν παρούσες και σε αυτή την ομάδα.

«Είδαμε σημαντικές μειώσεις στα ποσοστά απασχόλησης και, κατά συνέπεια, στις αποδοχές. Περαιτέρω, είδαμε επίσης μια αλλαγή στην “ιδιότητα του κύριου εισοδηματία” – που σημαίνει ότι το μέλος ενός νοικοκυριού που είχε τις υψηλότερες αποδοχές συχνά άλλαζε μετά από μια καρδιακή ανακοπή. Αυτό υποδηλώνει ότι ήταν δύσκολο για τα άτομα να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας», λέει ο Smits.

Η ερευνητική ομάδα του Amsterdam UMC διεξήγαγε επίσης έρευνα, μαζί με εταίρους από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, σχετικά με τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακή ανακοπή. Η έρευνα αυτή που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα έδειξε ότι οι γυναίκες ζούσαν περισσότερο από τους άνδρες μετά από καρδιακή ανακοπή.

«Συνδυάζοντας αυτά τα δύο ευρήματα, βλέπουμε ότι οι συνέπειες της καρδιακής ανακοπής διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Ενώ οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να ζήσουν περισσότερο, είναι επίσης πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα προβλήματα ψυχικής υγείας μου μετά από μια καρδιακή ανακοπή», λέει ο Smits.

Διαβάστε επίσης:

Αντιβιοτικά – Αντιψυχωσικά: Σε ποιους ασθενείς πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος «δεν είναι σπάνιος», λέει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία

Καρδιακή Aνακοπή: Πότε ο κίνδυνος αυξάνεται κατακόρυφα