Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Arthritis & Rheumatology δείχνει ότι η χρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης συστηματικού ερυθηματώδους λύκου, μιας αυτοάνοσης νόσου που επηρεάζει πολλά όργανα.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 459.815 συμμετέχοντες από τη βρετανική τράπεζα βιολογικών δεδομένων. Εντοπίστηκαν συνολικά 399 περιπτώσεις λύκου κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 11,77 ετών.

Η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους συνδέθηκε με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης λύκου. Τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο και υψηλή έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της αυτοάνοσης νόσου σε σύγκριση με τα άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο και συγκριτικά χαμηλή έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους.

«Η μελέτη μας παρέχει κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με τη ρύπανση του αέρα που συμβάλλει στις αυτοάνοσες ασθένειες. Τα ευρήματα μπορούν να δώσουν πληροφορίες για την ανάπτυξη αυστηρότερων κανονισμών για την ποιότητα του αέρα ώστε να μετριαστεί η έκθεση σε επιβλαβείς ρύπους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης λύκου», δήλωσε ο συν-συγγραφέας Yaohua Tian, Ph.D., του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας Huazhong, στην Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Αυτοάνοσα: Οι διαταραχές ύπνου που «προειδοποιούν» ακόμη και ένα χρόνο πριν την έξαρση της νόσου

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Μελέτη αποκαλύπτει γιατί «προτιμά» τις γυναίκες

Τα τραύματα της παιδικής ηλικίας επιδεινώνουν τον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο