Η τακτική άσκηση, ο οκτάωρος ύπνος τη νύχτα και η αποφυγή του γρήγορου φαγητού αποτελούν τις τυπικές συστάσεις για τα άτομα με προδιαβήτη, τον προθάλαμο δηλαδή του διαβήτη τύπου 2, με στόχο να μειωθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης της μεταβολικής νόσου. Μια νεότερη μελέτη, ωστόσο, διαπιστώνει ότι μια ακόμα συνήθεια μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, που αφορά κυρίως το περιβάλλον του ύπνου.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από την Αυστραλία διαπίστωσαν μια ασυνήθιστη σχέση μεταξύ της νυχτερινής έκθεσης στο φως και του αυξημένου κινδύνου για διαβήτη τύπου 2: «Όπως συμπεράναμε, η έκθεση σε φωτεινότερο φως τη νύχτα σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, με μια σχέση ωστόσο που εξαρτάται από την ποσότητα του φωτός» αναφέρει σχετικά ο Δρ Andrew Phillips, αναπληρωτής καθηγητής του Κολλεγίου Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Flinders. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στο The Lancet Regional Health – Europe.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα μοντελοποίησης για να διερευνήσει τη σχέση μεταξύ της έκθεσης στα φώτα και του κινδύνου διαβήτη. Γι’ αυτό, ανέλυσαν τα μοτίβα έκθεσης στο φως από περίπου 85.000 άτομα και 13 εκατομμύρια ώρες δεδομένων από αισθητήρες φωτός. Όσοι συμμετέχοντες της μελέτης δεν είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 φορούσαν έναν ανιχνευτή στους καρπούς τους για να συλλέγουν τα επίπεδα φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Οι συμμετέχοντες αυτοί παρακολουθήθηκαν στη συνέχεια για εννέα χρόνια, για να διερευνηθεί εάν αργότερα εμφάνισαν διαβήτη τύπου 2.

Όπως διαπίστωσαν, όσα άτομα εκτέθηκαν σε έντονα φώτα μεταξύ 12:30 π.μ. και 6 π.μ. διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η σχέση αυτή παρέμεινε ανεξάρτητα από την ποσότητα του φωτός που εκτέθηκαν οι άνθρωποι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, η σύνδεση μεταξύ της νυχτερινής έκθεσης στο φως και του διαβήτη τύπου 2 παρέμεινε ακόμη και όταν οι συγγραφείς έλαβαν υπόψη τους τις συνήθειες του τρόπου ζωής, τα πρότυπα ύπνου, τη βάρδια εργασίας, τη διατροφή και την ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα έντονα νυχτερινά φώτα αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε ένα άτομο διαταράσσοντας τον κιρκάδιο ρυθμό, δηλαδή το εσωτερικό του ρολόι.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η μείωση της έκθεσης στο φως τη νύχτα και η διατήρηση ενός σκοτεινού περιβάλλοντος μπορεί να είναι ένας εύκολος και φθηνός τρόπος για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της ανάπτυξης διαβήτη» καταλήγουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: 10% αύξηση των ασθενών σε έναν χρόνο – Μειώνονται οι διαβητολόγοι

Καρδιομεταβολικά νοσήματα: 4 στους 10 αγνοούν ότι νοσούν

Διαβήτης τύπου 2: Η απρόσμενη μέθοδος που ρυθμίζει το σάκχαρο – Δεν είναι τα φάρμακα