Το όνομα της Κριστίνα Άπλγκεϊτ βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Αυτή τη φορά η είδηση δεν αφορά την πολλαπλή σκλήρυνση, την αυτοάνοση νόσο που ταλαιπωρεί την ηθοποιό και την είχε κάνει να απομακρυνθεί από τα φώτα της δημοσιότητας.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της σε podcast η Κριστίνα Άπλγκεϊτ εμφανίστηκε με τη μοναχοκόρη της, τη 13χρονη Σάντι Γκρέις ΛεΝομπλ που διαγνώστηκε πρόσφατα με μια όχι και τόσο σπάνια πάθηση που την έχει βοηθήσει ωστόσο να κατανοήσει καλύτερα τον καθημερινό αγώνα της μητέρας της με την πολλαπλή σκλήρυνση.

Η 13χρονη Σάντι διαγνώστηκε με το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας (Postural Tachycardia Syndrome, PoTS) το οποίο «χαρακτηρίζεται από αύξηση της καρδιακής συχνότητας κατά 230 παλμούς μετά από ορθοστασία για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα χωρίς να συνοδεύεται από ορθοστατική υπόταση και παρατηρείται κυρίως σε άτομα κάτω των 25 ετών, με τις νεαρές γυναίκες να αποτελούν την πλειονότητα των περιπτώσεων» όπως εξηγεί στο ygeiamou ο κύριος Κωνσταντίνος Τσιούφης, Καθηγητής – Διευθυντής Α’ Καρδιολογικής κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ του νοσοκομείου Ιπποκράτειο.

Τι συμβαίνει το σώμα

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται κατά την όρθια στάση, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Ωστόσο, στα άτομα με PoTS, τα αγγεία αντί να συσταλλούν, διαστέλλονται, προκαλώντας τη συσσώρευση αίματος στο κατώτερο μέρος του σώματος και παράλληλα μειώνοντας την επάρκεια της εγκεφαλικής αιμάτωσης, εξηγεί ο κύριος Τσιούφης.

Έρευνες καταδεικνύουν ότι αυτό μπορεί να μειώσει την αιματική ροή προς τον εγκέφαλο κατά 20-30%, προκαλώντας συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια, τάση για λιποθυμία, τρόμο, και επιδείνωση της συγκέντρωσης. «Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν άμεσα όταν ο ασθενής ξαπλώνει ή χαλαρώνει, διαφοροποιώντας έτσι το PoTS από άλλες διαταραχές όπως η κρίση πανικού» επισημαίνει ο ειδικός.

Η επίδραση του άγχους και του φόβου στην εκδήλωση του συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας είναι περίπλοκη και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσα. Πιο συγκεκριμένα, πρόσφατη έρευνα σε άτομα με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια που έπασχαν από το σύνδρομο ΡοΤς έδειξε ότι και μόνο που τους ζητήθηκε να λάβουν όρθια στάση, αυτό προκάλεσε αύξηση των παλμών τους, δυσφορία στο στήθος και υπεραερισμό, γεγονός που μαρτυρά ότι το αίσθημα φόβου επηρεάζει σημαντικά τις αντιδράσεις του οργανισμού τους. Επιπλέον, παρατηρήθηκαν συμπτώματα εγκεφαλικής υποαιμάτωσης καθώς και αυξημένη απελευθέρωση αδρεναλίνης στο αίμα, ενώ συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου των υγιών είχαν και υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.

Πώς προκαλείται

Οι αιτίες που προκαλούν το σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας ποικίλουν από άτομο σε άτομο, και οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να κατανοήσουν πλήρως την προέλευση της διαταραχής. «Το σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν πρόκειται για «φανταστική ασθένεια», αλλά για μία πολύ ετερογενή νόσο με σοβαρές παθοφυσιολογικές διαταραχές που ενεργοποιούνται από τον εγκέφαλο γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη συνεργασίας διαφορετικών ειδικοτήτων όπως καρδιολόγων, νευρολόγων και ψυχιάτρων για την σωστή αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών» τονίζει ο κύριος Τσιούφης. Το ενθαρρυντικό είναι πολλές φορές παρατηρείται βελτίωση και άμβλυνση των συμπτωμάτων ακόμα και με απλές παρεμβάσεις από τον ίδιο τον ασθενή. Συχνά, απλές παρεμβάσεις όπως η κατανάλωση αρκετών μη καφεϊνούχων υγρών, η αερόβια άσκηση και η διασφάλιση επαρκούς ποιότητας ύπνου μπορούν να προσφέρουν σημαντική βελτίωση στην καθημερινότητα των ασθενών.

Διαβάστε επίσης: 

Ορθοστατική υπόταση: Ο απρόσμενος αλλά σίγουρος τρόπος για την αντιμετώπισή της

Υπόταση: Οι δύο λόγοι που «ρίχνουν» την πίεση τόσο χαμηλά

Ζαλίζεστε όταν σηκώνεστε απότομα; Δύο απλές τεχνικές που σταματούν τη ζάλη