Μια στις πέντε γυναίκες εκτιμάται ότι θα περάσει από το στάδιο της περιγεννητικής (επιλόχειου) κατάθλιψης, μιας κατάστασης που επηρεάζει την ψυχοσύνθεση των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό. Το αποτύπωμά της ωστόσο, στην υγεία δε θεωρείται προσωρινό, όπως η φύση της συγκεκριμένης κατάστασης, με αυξημένο τον κίνδυνο για την καρδιά μέσα στα επόμενα χρόνια ζωής για τις γυναίκες.

Νεότερη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Heart Journal, συμπέρανε ότι όσες γυναίκες διαγνώστηκαν με τη συγκεκριμένη ψυχική κατάσταση παρουσίασαν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιαγγειακή νόσο τα επόμενα 20 χρόνια σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς περιγεννητική κατάθλιψη. Πρόκειται για την πρώτη του είδους της μελέτη, που εξετάζει την καρδιαγγειακή υγεία μετά την περιγεννητική κατάθλιψη.

«Η ερευνητική μας ομάδα έχει ήδη διαπιστώσει ότι η περιγεννητική κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών άλλων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των προεμμηνορροϊκών διαταραχών, των αυτοάνοσων διαταραχών και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς, καθώς και πρόωρου θανάτου. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και υπάρχει μια συνεχής συζήτηση σχετικά με τη συμπερίληψη της αναπαραγωγικής υγείας κατά την αξιολόγηση του κινδύνου μεταξύ των γυναικών. Θέλαμε να μάθουμε αν το ιστορικό περιγεννητικής κατάθλιψης θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου» επισημαίνει ο ερευνητής Δρ Donghao Lu από το Karolinska Institutet, στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, η ερευνητική ομάδα, αντλώντας στοιχεία από το Σουηδικό Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων, έκανε μια σύγκριση μεταξύ 55.539 Σουηδέζων που είχαν διαγνωστεί με περιγεννητική κατάθλιψη μεταξύ 2001 και 2014 με μια άλλη ομάδα 545.567 Σουηδέζων που είχαν επίσης γεννήσει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αλλά δεν είχαν διαγνωστεί με περιγεννητική κατάθλιψη. Όλες οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2020 για να εκτιμηθεί αν θα εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Όπως παρατηρήθηκε, μεταξύ των γυναικών με περιγεννητική κατάθλιψη, το 6,4% εμφάνισε καρδιαγγειακή νόσο σε σύγκριση με το 3,7% των γυναικών που δεν είχαν υποστεί περιγεννητική κατάθλιψη. Αυτό ισοδυναμεί με 36% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Αναλυτικότερα, ο κίνδυνος υψηλής αρτηριακής πίεσης ήταν περίπου 50% υψηλότερος, ο κίνδυνος ισχαιμικής καρδιακής νόσου περίπου 37% υψηλότερος και ο κίνδυνος καρδιακής ανεπάρκειας περίπου 36% υψηλότερος.

Σε επόμενο ερευνητικό στάδιο, οι επιστήμονες έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των γυναικών που υπέφεραν από περιγεννητική κατάθλιψη με τις αδελφές τους και διαπίστωσαν ότι είχαν 20% υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Σχολιάζοντας αυτά τα συμπεράσματα, η Δρ Emma Bränn, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης ανέφερε ότι «η ελαφρώς χαμηλότερη διαφορά στον κίνδυνο μεταξύ των αδελφών υποδηλώνει ότι θα μπορούσαν να εμπλέκονται εν μέρει γενετικοί ή οικογενειακοί παράγοντες, αλλά και άλλοι όπως συμβαίνει με τη σχέση μεταξύ άλλων μορφών κατάθλιψης και καρδιαγγειακής νόσου».

Καταληκτικά, η επικεφαλής συγγραφέας επισήμανε ότι «γνωρίζουμε πως η περιγεννητική κατάθλιψη μπορεί τόσο να προληφθεί όσο και να αντιμετωπιστεί, και για μια μεγάλη πλειοψηφία γυναικών, αποτελεί το πρώτο επεισόδιο κατάθλιψης. Τα ευρήματά μας παρέχουν περισσότερους λόγους για τη διασφάλιση ολιστικής μητρικής φροντίδας, με ισόποση προσοχή τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές πώς και μέσω ποιων οδών η περιγεννητική κατάθλιψη οδηγεί σε καρδιαγγειακή νόσο. Γι’ αυτό, θα πρέπει να διεξάγουμε περισσότερη έρευνα, προκειμένου να μπορέσουμε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη της κατάθλιψης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».

Διαβάστε επίσης:

Επιλόχειος κατάθλιψη: Ποιες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες

Επιλόχειος κατάθλιψη: Τι κάνει το μωρό που αυξάνει τον κίνδυνο για τη μαμά

Η επιλόχειος κατάθλιψη απειλεί και τους άνδρες