Νεότερη μελέτη συμπεραίνει την ασφάλεια της μετφορμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για τη διαχείριση του διαβήτη, τόσο για την υγεία των παιδιών που θα γεννηθούν όσο και για τις μητέρες τους. Πιο συγκεκριμένα, η χρήση της δε δημιουργεί παρενέργειες μακροπρόθεσμα, τουλάχιστον για τα 11 χρόνια μετά τον τοκετό.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ENDO 2024, το ετήσιο συνέδριο της Ενδοκρινικής Εταιρείας στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που εξετάζει τις μακροβιότερες συνέπειες της χρήσης μετφορμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

«Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται εκτενώς για τη διαχείριση των αυξημένων τιμών γλυκόζης στο αίμα κατά την εγκυμοσύνη εδώ και πολλές δεκαετίες. Είναι το μοναδικό φάρμακο που μειώνει τη γλυκόζη του αίματος από το στόμα και έχει εγκριθεί για χρήση στην εγκυμοσύνη» διευκρινίζει ο Δρ Deep Dutta, Διευθυντής Ενδοκρινολογίας στο CEDAR Superspeciality Healthcare στην Dwarka, Νέο Δελχί, Ινδία.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα διαθέσιμα δεδομένα υπήρχαν μόνο μέχρι περίπου πέντε χρόνια μετά τον τοκετό στις περισσότερες μελέτες που εντόπισαν στην ανάλυσή τους. Γι’ αυτό, στόχευσαν στην κατανόηση των πιο μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στις μητέρες με διαβήτη και τα παιδιά τους πέρα από τα ήδη δημοσιευμένα δεδομένα.

Στην βιβλιογραφική τους ανασκόπηση, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 10.117 ζευγάρια παιδιών-μαμάδων που προέρχονταν από επτά διαφορετικές ομάδες μελετών. Όπως παρατήρησαν, όταν τα παιδιά συμπλήρωσαν και το ένατο έτος της ηλικίας τους και αφού οι μαμάδες τους λάμβαναν μετφορμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρουσίασαν παρόμοιο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), περιφέρεια μέσης, ολικό σωματικό λίπος με τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που έκαναν χρήση ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τελικά, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η λήψη μετφορμίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξίσου ασφαλής με τη χρήση ινσουλίνης για τη μείωση της γλυκόζης του αίματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η παχυσαρκία και ο διαβήτης στις μητέρες που έπαιρναν μετφορμίνη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ήταν επίσης παρόμοια κατά την 11ετή περίοδο παρακολούθησης μετά τον τοκετό.

Σύμφωνα με τον Δρα Dutta, το ποσοστό παχυσαρκίας, διαβήτη ή προβλημάτων κινητικής ανάπτυξης σε αυτές τις δύο ομάδες παιδιών ήταν επίσης παρόμοιο μέχρι και 11 χρόνια μετά τον τοκετό.

«Η μελέτη μας μάς παρέχει καθησυχαστικά δεδομένα σχετικά με τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια της χρήσης μετφορμίνης κατά την εγκυμοσύνη στα παιδιά και τις μητέρες τους» κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:

Πότε ο διαβήτης κύησης οδηγεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Διαβήτης κύησης: Παράγοντας κινδύνου για τη μελλοντική υγεία του παιδιού

Διαβήτης Κύησης: Μπορεί να επηρεάσει την ταχύτητα γήρανσης του παιδιού