Τα τατουάζ αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση λεμφώματος, ισχυρίζεται πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Λουντ στη Σουηδία, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο eClinicalMedicine

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία 11.905 συνολικά ανθρώπων. Οι 2.938 είχαν διαγνωσθεί με λέμφωμα σε ηλικία 20-60 ετών, σύμφωνα τις καταχωρίσεις στα μητρώα πληθυσμού, οι 1.398 εκ των οποίων απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο αναφορικά με τον τρόπο ζωής για παράγοντες που θα μπορούσαν να σχετίζονται με τη νόσο. Υπήρξε ακόμα μια ομάδα ελέγχου 4.193 ατόμων. Το 21% των ατόμων με ιστορικό λεμφώματος και το 18% χωρίς διάγνωση του καρκίνου είχαν τατουάζ.

«Μετά τη συνεκτίμηση άλλων επιδραστικών παραγόντων, όπως το κάπνισμα και η ηλικία, διαπιστώσαμε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης λεμφώματος ήταν 21% υψηλότερος μεταξύ εκείνων που είχαν τατουάζ. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το λέμφωμα είναι μια σπάνια ασθένεια και ότι τα αποτελέσματά μας ισχύουν σε επίπεδο ομάδας. Θα πρέπει τώρα τα αποτελέσματα να επαληθευτούν και να διερευνηθούν περαιτέρω μέσα από άλλες μελέτες, και προς αυτό συνεχίζει να τρέχει η έρευνα» σχολίασε η Christel Nielsen, επικεφαλής της μελέτης και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λουντ.

Η μελέτη οδήγησε και σε ένα απροσδόκητο, όπως το χαρακτήρισαν οι ερευνητές, εύρημα: κόντρα στην υπόθεσή τους ότι το μέγεθος του τατουάζ και ο κίνδυνος λεμφώματος σχετίζονται ανάλογα, οι πιθανότητες ανάπτυξης της κακοήθειας αυξάνονταν ανεξαρτήτως της επιφάνειας που κάλυπτε το τατουάζ.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη γιατί συμβαίνει αυτό. Μπορεί μόνο να υποθέσει κανείς ότι ένα τατουάζ, ανεξαρτήτως μεγέθους, προκαλεί μια χαμηλού βαθμού φλεγμονή στο σώμα, η οποία με τη σειρά της μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Η εικόνα είναι επομένως πιο σύνθετη από ό,τι αρχικά πιστεύαμε» δήλωσε η Nielsen. «Είναι ήδη γνωστό ότι το σώμα αναγνωρίζει το μελάνι που εγχέεται στο δέρμα ως ξένο και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Μεγάλο μέρος του μελανιού οδηγείται ταξιδεύει πέρα από το δέρμα, στους λεμφαδένες, όπου και εναποτίθεται» εξήγησε.

Τα πρώτα τατουάζ γίνονται συνήθως σε νεαρή ηλικία, κατά συνέπεια τα άτομα υφίστανται τις επιπτώσεις από την έγχυση του μελανιού για μεγαλύτερο διάστημα. Ακόμα κι έτσι, η έρευνα αποκαλύπτει ένα ελάχιστο μόνο κομμάτι των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων των τατουάζ στην υγεία.

Η ερευνητική ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε μελέτες για τη διερεύνηση πιθανώς συσχετίσεων μεταξύ των τατουάζ και άλλων τύπων καρκίνου, καθώς και για τη σύνδεση της δερματοστιξίας με άλλες φλεγμονώδεις ασθένειες.

«Οι άνθρωποι πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιθυμούν την έκφραση της ταυτότητάς τους μέσω των τατουάζ και, ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε ως κοινωνία να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλή» κατέληξε η Nielsen και σύστησε οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι τα τατουάζ μπορεί να επηρεάσουν την υγεία τους και ότι θα πρέπει να απευθυνθούν σε επαγγελματία υγείας σε περίπτωση συμπτωμάτων που πιστεύουν ότι σχετίζονται με τα τατουάζ τους.

Διαβάστε επίσης:

Χρόνια Λεμφοκυτταρική Λευχαιμία: Η σύγχρονη θεραπεία για τη διαχείριση της νόσου

Δωρεά μυελού οστών: Μια μικρή, αλλά μεγαλειώδης κίνηση που σώζει ζωές – Η Αρχοντία την έκανε και έσωσε τον Βασίλη

Καρκίνος: Μία λέξη που δεν πρέπει να φοβόμαστε