Τη χρησιμότητα της προετοιμασίας του εντέρου πριν από την κολεκτομή εξέτασαν Φινλανδοί επιστήμονες.

«Η προετοιμασία του εντέρου είναι μία αγχωτική διαδικασία για τον ασθενή, έτσι η διεξαγωγή της είναι δικαιολογημένη μόνο όταν αποδεδειγμένα ωφελεί τον ασθενή. Παρατηρήσαμε ότι τα τελευταία χρόνια δεν είχε διεξαχθεί έρευνα σχετικά με το θέμα. Αποφασίσαμε λοιπόν να πραγματοποιήσουμε μία δική μας έρευνα», δήλωσε η Δρ. Laura Koskenvuo χειρουργός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι.

Στη μελέτη συμμετείχαν 400 ασθενείς που θα υποβάλλονταν σε κολεκτομή. Στους μισούς εξ αυτών είχαν χορηγηθεί αντιβιοτικά σε συνδυασμό με καθαρτικό ενώ οι άλλοι μισοί δεν ακολούθησαν τέτοια προετοιμασία.

Να σημειωθεί ότι η κολεκτομή είναι μία χειρουργική επέμβαση που γίνεται για μερική ή ολική αφαίρεση του παχέος εντέρου.

Κάποιες μέρες πριν από το χειρουργείο ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να διακόψετε κάποια φάρμακα και να κάνετε νηστεία, ενώ θα  θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες όπως π.χ. να σταματήσετε να τρώτε στερεά τροφή για αρκετές ώρες έως και μία μέρα πριν το χειρουργείο. Επίσης θα χρειαστεί η λήψη καθαρτικού διαλύματος το οποίο προκαλεί  διάρροια και βοηθά ώστε να καθαρίσει
το έντερο.  Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει και αντιβιοτική αγωγή για να καταστείλει τα βακτήρια που
βρίσκονται φυσιολογικά στο έντερο και να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης μόλυνσης.

Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο οι ασθενείς στην Ευρώπη υποβάλλονται σε κολεκτομές, ή χειρουργικές επεμβάσεις του παχέος εντέρου χωρίς να προηγείται προετοιμασία και καθαρισμός του εντέρου. Στις ΗΠΑ από την άλλη ο προεγχειρητικός καθαρισμός του εντέρου είναι συνήθης πρακτική.

Διάφορες εκτενείς αναδρομικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκαν πριν αρκετά χρόνια είχαν δείξει ότι η προετοιμασία του εντέρου σε συνδυασμό με την προεγχειρητική χορήγηση αντιβιοτικών μείωναν σημαντικά τυχόν μετεγχειρητικές μολύνσεις. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι Αμερικανικές χειρουργικές ενώσεις συνέχιζαν να συνιστούν προετοιμασία του εντέρου πριν τις κολεκτομές.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, δεν υπήρξαν διαφορές στα αποτελέσματα των θεραπειών μεταξύ των δύο ομάδων. Η προετοιμασία του εντέρου δεν μείωσε τις χειρουργικές λοιμώξεις, το συνολικό αριθμό ή τη σοβαρότητα των χειρουργικών επιπλοκών. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε επίσης ούτε στις μέρες που περνούσαν στο νοσοκομείο οι ασθενείς», σημείωσε o Δρ. Ville Sallinen, χειρουργός και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ελσίνκι.

«Φαίνεται πως αυτή η αγχωτική διαδικασία δεν επέφερε κάποιο όφελος στους ασθενείς», κατέληξε o Δρ. Ville Sallinen.