Μια υποσχόμενη πειραματική θεραπεία κατά του μεταστατικού καρκίνου ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UC San Diego). Η θεραπεία από νανοσωματίδια του ιού του μωσαϊκού της μαυροφασολιάς (cowpea mosaic virus – CPMV) -ιός που προσβάλλει το φυτό που δίνει τα μαυρομάτικα φασόλια- επέδειξε ισχυρή κατασταλτική δράση έναντι της ανάπτυξης μεταστατικών όγκων σε διάφορους τύπους καρκίνου σε ποντίκια, όπως του παχέος εντέρου, των ωοθηκών, του μαστού και μελάνωμα, βελτιώνοντας παράλληλα τα ποσοστά επιβίωσης. Αντίστοιχα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν και σε ποντίκια που είχαν υποβληθεί σε αφαίρεση καρκινικών όγκων.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Advanced Science.
Μπλοκάρισμα της ογκογένεσης
Η μελέτη βασίστηκε σε προηγούμενες έρευνες του εργαστηρίου της Nicole Steinmetz, καθηγήτριας Νανομηχανικής, διευθύντριας του Κέντρο Νανο-ΑνοσοΜηχανικής και συν-διευθύντριας του Κέντρου Μηχανικής στον Καρκίνο του UC San Diego, κατά την οποία οι ερευνητές επιχείρησαν με νανοσωματίδια του ιού CPMV να προκαλέσουν στα ποντίκια ανοσολογική απόκριση κατά της εμφάνισης και υποτροπής καρκινικών όγκων. Στις πρώτες μελέτες, η έγχυση των νανοσωματιδίων γινόταν απευθείας στους όγκους.
Τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν δείξει πως, αν και ο φυτικός ιός δεν μολύνει θηλαστικά, τα ανοσοκύτταρά τους τον αναγνωρίζουν ως ξένο και πυροδοτούν μια ισχυρή ανοσολογική αντίδραση κατά του υφιστάμενου όγκου αλλά και κάθε υποτροπής.
Στην τελευταία μελέτη, η Steinmetz με την ερευνητική της ομάδα απέδειξαν ότι τα θετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται και με τη συστηματική χορήγηση των νανοσωματιδίων -στην κυκλοφορία του αίματος. «Εν προκειμένω, δεν θεραπεύουμε εγκατεστημένους όγκους ή μεταστάσεις· αποτρέπουμε τον σχηματισμό τους. Παρέχουμε μια συστηματική θεραπεία για να ενεργοποιήσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού ώστε να καταπολεμήσει τη νόσο πριν την εξάπλωσή της» δήλωσε η Steinmetz.
Η παρασκευή των νανοσωματιδίων
Οι ερευνητές καλλιέργησαν φασολιές, που δίνουν τα μαυρομάτικα φασόλια (Vigna unguiculata), τις οποίες μόλυναν με τον ιό CPMV. Ακολούθησε η δημιουργία εκατομμυρίων αντιγράφων του ιού υπό μορφή νανοσφαιριδίων, οπότε δεν χρειάστηκαν περαιτέρω επεξεργασία για τα πειράματα. Τα χορήγησαν ενέσιμα στα ποντίκια και, μία εβδομάδα αργότερα, τους προκάλεσαν τεχνητά μεταστατικούς όγκους. Συγκριτικά με τα ποντίκια που δεν έλαβαν τη θεραπεία, εμφάνισαν βελτίωση στα ποσοστά επιβίωσης και μειωμένη ογκογένεση. Ακόμη και όταν επανεμφανίστηκε ο καρκίνος έναν μήνα αργότερα, τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία παρουσίασαν παρόμοια αποτελέσματα.
Λιγότερες υποτροπές, μεγαλύτερη επιβίωση
Οι ερευνητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι και για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας μετά από χειρουργική επέμβαση. Σε άλλη σειρά πειραμάτων, η χορήγηση των νανοσωματιδίων μετά τη χειρουργική αφαίρεση καρκινικών όγκων οδήγησε σε μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης και λιγότερες υποτροπές.
«Ακόμα και μετά τη χειρουργική αφαίρεση όγκου, δεδομένου ότι καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι τέλεια, εμφανίζονται μεταστάσεις αν δεν χορηγηθεί επιπλέον θεραπεία» εξήγησε η Steinmetz και πρόσθεσε: «αξιοποιήσαμε τα νανοσωματίδια του φυτικού ιού μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να απορρίψει τυχόν υπολειπόμενη νόσο και να αποτραπεί ο σχηματισμός μεταστάσεων από την κυκλοφορία των καρκινικών κυττάρων. Και διαπιστώσαμε ότι “λειτουργεί”, είναι πράγματι πολύ αποτελεσματικό!».
Στόχος των ερευνητών είναι να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Ενόσω τρέχει το ερευνητικό project, οι ερευνητές θα διεξαγάγουν μελέτες ασφαλείας σε κατοικίδια με καρκίνο, προκειμένου να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας σε μεγαλύτερα ζώα από τα ποντίκια. Οι μελλοντικές μελέτες θα εστιάσουν επίσης στην κατανόηση των μηχανισμών πίσω από την ικανότητα των νανοσωματιδίων του φυτικού ιού να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμούν τον καρκίνο.
Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%
Καρκίνος: Ποια ώρα είναι καταλληλότερη για τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία
«Δεν έχεις κάτι, είναι όλα στο κεφάλι σου» – Τι είναι το Ιατρικό Gaslighting και γιατί μας αφορά