Όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με το κρυολόγημα, οι πρώτες κινήσεις είναι συνήθως γνωστές: σωστή ενυδάτωση, ξεκούραση και ζεστά ροφήματα. Υπάρχει όμως κάποιος τρόπος να νιώσουμε καλύτερα πιο άμεσα; Μαζί με αυτά τα κοινά γιατροσόφια, ένα οικονομικό και απλό συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε να συντομεύσει τη διάρκειά του κρυολογήματος, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Cochrane.
Οι επιστήμονες διερεύνησαν προηγούμενα δεδομένα από οκτώ δοκιμές στις οποίες συμμετείχαν περισσότεροι από 900 εθελοντές. Εστιάζοντας στη λήψη ψευδαργύρου, διαπίστωσαν ότι πραγματικά προφέρει σημαντικά οφέλη στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, χωρίς όμως να προσδιοριστεί η δοσολογία. Πιο συγκεκριμένα, αν και τα στοιχεία που υποστηρίζουν αυτό το εύρημα ήταν «αδύναμα», ένα τέτοιο συμπλήρωμα έχει την ικανότητα να συντομεύσει το κρυολόγημα κατά περίπου δύο ημέρες.
Παρόλα αυτά, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι οι κάψουλες θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν και μια σειρά από παρενέργειες, όπως προβλήματα στο έντερο, ναυτία και δυσάρεστη γεύση στο στόμα.
Ο ψευδάργυρος, ένα μέταλλο που βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα ρεβίθια, το κόκκινο κρέας, τα κάσιους και ορισμένα θαλασσινά, είναι απαραίτητος για την υγεία του DNA, την οικοδόμηση πρωτεϊνών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Εδώ και καιρό, οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη κατά των λοιμώξεων, καθώς εργαστηριακές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να σταματήσει τον πολλαπλασιασμό των ιικών κυττάρων στο στόμα και τη μύτη. Έτσι, περιορίζεται η εξάπλωσή του στο υπόλοιπο σώμα.
«Ενώ έχουν γίνει πολλές δοκιμές για τον ψευδάργυρο, οι προσεγγίσεις ποικίλλουν, οπότε είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα με βεβαιότητα» τόνισε η Δρ Daryl Nault, επίκουρη καθηγήτρια επιστημών υγείας στο Maryland University of Integrative Health και πρώτη συγγραφέας της ανασκόπησης. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το συμπλήρωμα διατροφής θα μπορούσε «ενδεχομένως να μειώσει τη διάρκεια της ασθένειας κατά μερικές ημέρες».
Λαμβάνοντας υπόψιν και τις ενδεχόμενες παρενέργειες, η ίδια συνιστά να «συμβουλεύεστε τον γιατρό σας εάν αισθάνεστε αδιαθεσία και να τον ενημερώνετε εάν χρησιμοποιείτε συμπληρώματα».
Στη μελέτη, οι επιστήμονες διερεύνησαν επίσης αν ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος – αλλά δεν βρήκαν «ισχυρά» στοιχεία που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Επιπλέον, εξέτασαν 15 μελέτες σχετικά με το αν ο ψευδάργυρος θα μπορούσε να αποτρέψει το κρυολόγημα, αλλά αντίστοιχα δεν βρήκαν «σαφείς αποδείξεις» για κάτι τέτοιο.
Η Δρ Susan Wieland, επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Maryland και διευθύντρια του πεδίου Cochrane Complementary Medicine, πρόσθεσε: «Τα στοιχεία για τον ψευδάργυρο δεν είναι καθόλου συναφή: χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα προτού να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματά του. Πρόσθετες μελέτες που εστιάζουν στους πιο υποσχόμενους τύπους και δοσολογία ψευδαργύρου είναι σημαντικές για τους ασθενείς και θα μας επιτρέψουν να κατανοήσουμε αν ο ψευδάργυρος μπορεί να έχει θέση στη θεραπεία του κοινού κρυολογήματος».
Κρυολόγημα: Τριπλάσιος ο κίνδυνος για όσους δεν κοιμούνται καλά
Κρυολόγημα: 7 τρόποι να μην «κολλήσουμε»
Κρυολόγημα, γρίπη, κορωνοϊός: Οι κινήσεις ματ που δυναμώνουν την άμυνα του οργανισμού