Αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη διατρέχουν οι πυροσβέστες, σύμφωνα με μελέτη από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας “Mel and Enid Zuckerman” του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, σε συνεργασία με πυροσβεστικές υπηρεσίες και το αμερικανικό Ίδρυμα Ερευνών Πυροπροστασίας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Environmental and Molecular Mutagenesis, η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες όπως αυτές που εντοπίζονται στον καπνό και τον αφρό πυρόσβεσης, αποτελούν πιθανώς βασικά αίτια για τον μεγαλύτερο επιπολασμό της κακοήθειας στους πυροσβέστες κατά 1,21 φορές συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό.
Κάποιες από αυτές τις χημικές ουσίες μπορούν να αλλοιώσουν τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μέσω επιγενετικών τροποποιήσεων, όπως η μεθυλίωση του DNA· αλλαγές στο προφίλ της μεθυλίωσης έχουν συσχετιστεί με ανάπτυξη καρκίνου. Από την έρευνα προέκυψαν ενδείξεις ότι οι πυροσβέστες με πολλά χρόνια στην υπηρεσία έφεραν διαφορετικές επιγενετικές τροποποιήσεις στο χρωμόσωμα 8q24, μια συγκεκριμένη περιοχή του γονιδιώματος όπου οι επιγενετικές αυτές αλλαγές έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη.
Ο Jeff Burgess, MD, MPH, διευθυντής του Κέντρου Συνεργατικής Έρευνας για την Υγεία των Πυροσβεστών και καθηγητής στο Κολέγιο “Mel and Enid Zuckerman”, τόνισε ότι τα ευρήματά τους λειτουργούν ως αποδείξεις των κινδύνων που διατρέχουν οι πυροσβέστες από την αθροιστική έκθεσή στις χημικές ενώσεις.
Ένοχα τα παντοτινά χημικά
Μια κατηγορία χημικών ουσιών που συνδέεται με επιγενετικές τροποποιήσεις είναι οι υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, τα γνωστά «παντοτινά (αιώνια) χημικά» ή PFAS, που χρησιμοποιούνται στον πυροσβεστικό αφρό καθώς και σε πολλά οικιακά είδη, όπως αντικολλητικά τηγάνια και αδιάβροχα ρούχα. Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε επίσης αν υπάρχει σχέση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και της επιγενετικής τροποποίησης στο χρωμόσωμα 8q24.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, σε πολλά τμήματα πυροσβεστικής, η έκθεση παλιών και νέων πυροσβεστών σε PFAS κυμαινόταν σε ίδια επίπεδα. Ωστόσο, η έκθεση σε μια συγκεκριμένη χημική ουσία PFAS, το υπερφθορο-οκτανοϊκό οξύ (perfluorooctanoic acid, PFOA) συνδέθηκε με επιγενετικές τροποποιήσεις.
Προστάτης: Πώς επηρεάζει τη σεξουαλική ζωή μετά τα 40
Χάρτινα καλαμάκια: Γεμάτα επιβλαβή «παντοτινά» χημικά – Επικίνδυνα για το ήπαρ
Καρκίνος Προστάτη: Το ρόφημα – σύμμαχος που αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωση