Η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού έχει ήδη αποδειχθεί ότι εξαρτάται από διαφορετικούς παράγοντες: από το πόσο καλά έχουμε ξεκουραστεί μέχρι και το βάρος του σώματος, καθώς η παχυσαρκία μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Νεότερη μελέτη επισημαίνει μια ακόμα συνθήκη, που σχετίζεται με την αποδοτικότητα του εμβολίου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Ερευνητικού Νοσοκομείου Παίδων St. Jude, και η μεταβολική υγεία, δηλαδή η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα, θα μπορούσε να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού κατά της γρίπης. Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό δε σχετίζεται με την ίδια την παχυσαρκία, αλλά αντίθετα, η μεταβολική δυσλειτουργία είναι που κάνει τη διαφορά.
Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, συμπέρανε ότι η μετάβαση των παχύσαρκων ποντικών σε μια υγιεινή διατροφή πριν από τον εμβολιασμό κατά της γρίπης, τα προστάτευσε από τη θανατηφόρο γρίπη, παρά τον Δείκτη Μάζας Σώματός τους (ΔΜΣ). Τα ίδια αποτελέσματα, ωστόσο, δεν παρατηρήθηκαν από την υιοθέτηση της υγιεινής διατροφής μετά τον εμβολιασμό.
«Διαπιστώσαμε ότι τα εμβόλια λειτουργούν αποτελεσματικά εάν κατά τη στιγμή του εμβολιασμού ένα ζώο είναι μεταβολικά υγιές. Και το αντίθετο ήταν επίσης αληθές: Ανεξάρτητα από το πώς έμοιαζαν τα ποντίκια εξωτερικά, αν είχαν μεταβολική δυσλειτουργία, τα εμβόλια δεν λειτουργούσαν το ίδιο ικανοποιητικά» εξήγησε η αντίστοιχη συγγραφέας Stacey Schultz-Cherry, Ph.D., από τη Μεταπτυχιακή Σχολή Βιοϊατρικών Επιστημών St. Jude και αναπληρώτρια διευθύντρια στο Συνεργαζόμενο Κέντρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις Μελέτες Οικολογίας της Γρίπης στα Ζώα και τα Πουλιά.
Πού κρύβεται η αιτία;
Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο η μεταβολική λειτουργία επηρεάζει τις αντιδράσεις του εμβολίου κατά της γρίπης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κακή μεταβολική υγεία προκαλεί δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα Τ-κύτταρα, τα πρωταρχικά κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που θεωρούνται υπεύθυνα για τις αντιιικές αποκρίσεις, δεν ήταν αποτελεσματικά σε ζώα με χειρότερη μεταβολική υγεία τη στιγμή του εμβολιασμού, ακόμη και κατά τη μετέπειτα έκθεση στον ιό. Ακόμη και όταν τα ζώα τρέφονταν με μια ισορροπημένη διατροφή, μετά τον εμβολιασμό και διατηρούσαν φυσιολογικό τον ΔΜΣ, τα αντιγριπικά Τ-κύτταρα παρέμειναν σε αυτή τη δυσλειτουργική κατάσταση.
Ωστόσο, η υγιεινή διατροφή πριν από τον εμβολιασμό βελτίωσε τη λειτουργία των Τ-κυττάρων, η οποία οδήγησε σε ισχυρή αντιγριπική απόκριση κατά τη διάρκεια της μεταγενέστερης έκθεσης.
«Τα Τ-κύτταρα ήταν πιο ικανά να κάνουν τη δουλειά τους στα μεταβολικά υγιή ποντίκια τη στιγμή του εμβολιασμού. Ο αριθμός ή το τύπος τους δεν παρουσίαζε καμία διαφορά, καθώς η διαφορά υπήρχε στην λειτουργική τους δραστηριότητα. Για παράδειγμα, πολλά απ’ όσα βρισκόντουσαν στους πνεύμονες, δεν λειτουργούσαν. Η υγιεινή διατροφή τα μετέτρεπε από μη λειτουργικά σε λειτουργικά, αλλά μόνο αν η αλλαγή αυτή γινόταν πριν από τον εμβολιασμό» διευκρίνισε η Δρ Schultz-Cherry.
Το κλειδί για καλύτερη ανοσοποίηση
Όπως είναι προφανές, εάν βελτιωθεί η μεταβολική υγεία, αντίστοιχα θα είναι μεγαλύτερη και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου: «Αυτό που διαπιστώσαμε και υπογραμμίζουμε είναι ότι δεν έχει σημασία τόσο η παχυσαρκία, όσο η μεταβολική υγεία. Η μεταβολική υγεία είναι αυτή που, τη στιγμή του εμβολιασμού, κάνει πραγματικά τη διαφορά» καταλήγει η Δρ Schultz-Cherry.
Αν και η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε πειραματικά ποντίκια, τα θετικά αποτελέσματα ανοίγουν νέους ερευνητικούς ορίζοντες, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός και Γρίπη: Τι κίνδυνο διατρέχουν οι ασθενείς με συννοσηρότητα
Κορωνοϊός και Γρίπη: Η συνήθεια που μας καθιστά πιο ευάλωτους στους δυο ιούς