Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Curtin ανακάλυψαν μια νέα θεραπεία για μια επιθετική μορφή καρκίνου του παγκρέατος, που ενδέχεται να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών οι οποίοι ανθίστανται στα τρέχοντα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental and Clinical Cancer Research βρήκε μια εξειδικευμένη πρωτεΐνη στα κακοήθη κύτταρα του παγκρεατικού αδενοκαρκινώματος (PDAC) που είναι κομβικής σημασίας για την εξάπλωση του όγκου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αγωγή με μια τροποποιημένη εκδοχή ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου, της σουλινδάκης, μπορούσε να παρεμποδίσει την εξάπλωση του καρκίνου σε ζωικά μοντέλα (ποντίκια) με τη νόσο.
Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Marco Falasca από το Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγείας Curtin και τη Σχολή Φαρμακολογίας και Βιοιατρικών Ερευνών στο Πανεπιστήμιο Curtin επισημαίνει ότι σήμερα είναι περιορισμένες οι διαθέσιμες θεραπείες για τους ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτή την επιθετική μορφή καρκίνου του παγκρέατος.
«Το παγκρεατικό αδενοκαρκίνωμα είναι πολύ επιθετική μορφή νόσου και οι άνθρωποι που έχουν διαγνωστεί, έχουν μόλις πενταετές ποσοστό επιβίωσης, καθιστώντας το την τέταρτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στο δυτικό κόσμο» εξηγεί ο καθηγητής Falasca και συνεχίζει: «Χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικιών με τη νόσο, μπορέσαμε να δείξουμε ότι παρεμποδίζοντας τα μονοπάτια εξέλιξης του καρκίνου με τροποποιημένη σουλινδάκη μειώσαμε σημαντικά την εξάπλωση της νόσου και καθυστερήσαμε την ανάπτυξη του όγκου στο σώμα».
Ο καθηγητής Falasca εξήγησε ωστόσο ότι τα νέα ευρήματα έχουν πιθανές επιπτώσεις για μελλοντικές κλινικές μελέτες, καθώς η πρωτεΐνη που μελετήθηκε σε αυτή την έρευνα είναι γνωστό ότι προκαλεί αντίσταση στα διαθέσιμα χημειοθεραπευτικά φάρμακα.
«Η υπερέκφραση των πρωτεϊνών που προάγουν την ογκογένεση σε καρκίνους όπως το PDAC είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Η στόχευση αυτής της πρωτεΐνης μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για τη θεραπεία ασθενών που δεν έχουν ανταποκριθεί στη κλασική χημειοθεραπεία για τη νόσο» είπε ο καθηγητής Falasca.
«Περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εάν ένας πιθανός συνδυασμός φαρμάκων, ο οποίος περιλαμβάνει την τροποποιημένη σουλινδάκη, μπορεί επίσης να φανεί υποσχόμενος σε κλινικές δοκιμές. Εάν αποδειχθεί επιτυχής, τότε αυτή η νέα θεραπεία θα έχει την δυνατότητα να αυξήσει την επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος» δήλωσε καταληκτικά ο καθηγητής Falasca.