Αν και φαινομενικά οι σημερινοί 20ρηδες μοιάζουν με 35ρηδες για διαφορετικούς λόγους και ως αποτέλεσμα διαφορετικών παραγόντων, μια άλλη ηλικιακή ομάδα γερνάει γρηγορότερα, επιδεινώνοντας την κατάσταση της υγείας τους.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, τα στοιχεία της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου στο Σαν Ντιέγκο, όσοι έχουν γεννηθεί το 1965 ή αργότερα, όσοι δηλαδή ανήκουν στη γενιά Χ (1965-1980), έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να γερνούν πιο γρήγορα σε σύγκριση με τους μεγαλύτερούς τους, που γεννήθηκαν μεταξύ 1950 και 1954, δηλαδή τους baby boomers (1946-1964). Αυτό έχει και τα αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία, καθώς η ταχύτερη γήρανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου σε ενήλικες κάτω των 55 ετών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.
«Διαφορετικοί τύποι καρκίνου εμφανίζονται όλο και συχνότερα σε νεαρότερα άτομα στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως. Η κατανόηση των παραγόντων που οδηγούν σε αυτή την αύξηση θα είναι το κλειδί για τη βελτίωση της πρόληψης ή της έγκαιρης ανίχνευσης των καρκίνων στις νεότερες και τις μελλοντικές γενιές» προειδοποίησε ο ερευνητής Ruiyi Tian, διδακτορικός φοιτητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα αίματος από περίπου 149.000 άτομα από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank. Χρησιμοποιώντας ένα σύνολο εννέα βιοδεικτών που βρέθηκαν στο αίμα, υπολόγισαν τη βιολογική ηλικία κάθε ατόμου, δηλαδή την ηλικία που φαίνεται να έχει ένα άτομο με βάση την κατάσταση του σώματός του. Έπειτα, έκαναν μια σύγκριση με τη χρονολογική ηλικία του ατόμου, με βάση δηλαδή την ημερομηνία γέννησης, καθώς και με τυχόν καρκίνους που είχαν εμφανιστεί ανάμεσα σε όλα τα άτομα.
Για κάθε μία μονάδα αύξησης της επιταχυνόμενης γήρανσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν αντίστοιχα και τον αυξημένο κίνδυνο πρώιμης εμφάνισης:
- καρκίνου του πνεύμονα κατά 42%
- καρκίνου του γαστρεντερικού συστήματος κατά 22%, δηλαδή καρκίνοι στα όργανα του πεπτικού συστήματος, όπως το στομάχι, το παχύ και το λεπτό έντερο, το πάγκρεας, το ήπαρ, το ορθό, ο πρωκτός και η χολή.
- καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κατά 36%.
Επιπλέον, η επιτάχυνση της γήρανσης συσχετίστηκε επίσης με 16% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του γαστρεντερικού σωλήνα σε προχωρημένο στάδιο και 23% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε προχωρημένο στάδιο μεταξύ των πιο ηλικιωμένων ενηλίκων.
«Εξετάζοντας τις τυχόν συσχετίσεις μεταξύ της γρηγορότερης γήρανσης και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε πρώιμο στάδιο, παραθέτουμε μια νέα προοπτική σχετικά με τις κοινές αιτίες των καρκίνων σε πρώιμο στάδιο. Εάν επικυρωθούν τα ευρήματά μας, θα υποδηλώνουν ότι οι παρεμβάσεις για την επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια νέα οδό για την πρόληψη του καρκίνου. Αντίστοιχα, οι προσπάθειες ελέγχου προσαρμοσμένες σε νεότερα άτομα με σημάδια επιταχυνόμενης γήρανσης θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην έγκαιρη ανίχνευση καρκίνων» συμπληρώνει ο Δρ Tian.
Σε επόμενο στάδιο, οι ερευνητές θα εστιάσουν στις αιτίες που οι νεότεροι ενήλικες γερνούν με ταχύτερο ρυθμό και γιατί αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος: Το ευρείας χρήσης φάρμακο που μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά 20%
Καρκίνος: Ποια ώρα είναι καταλληλότερη για τη χημειοθεραπεία και την ανοσοθεραπεία