Οι διαταραχές κένωσης της ουροδόχου κύστης επηρεάζουν και μεγάλο ποσοστό ανδρών, εκτός των γυναικών, και μάλιστα θα μπορούσαν να εμφανιστούν από την ηλικία των 30 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης τα 50 έτη. Σε αυτό το πρόβλημα, Γερμανοί ερευνητές θεωρούν πως έχουν να προτείνουν μια αποτελεσματική συνδυαστική θεραπεία.
Όπως παρατήρησαν στη μελέτη τους, ο συνδυασμός ασκήσεων του πυελικού εδάφους με τη συμπεριφορική θεραπεία θα μπορούσε να αποτελεί έναν αποτελεσματικότερο τρόπο για τους άνδρες με συχνές παρορμήσεις για ούρηση, σε σύγκριση με τις τρέχουσες ιατρικές θεραπείες. Η θεραπεία που εξέτασαν βασίζεται σε μια εφαρμογή που οδηγεί σε σημαντικές βελτιώσεις στα συμπτώματα του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος που βιώνουν πολλά εκατομμύρια άνδρες.
Αυτή η πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στον κόσμο πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και είχε στόχο να εξετάσει τον συνδυασμό της εκπαίδευσης του πυελικού εδάφους, της συμπεριφορικής θεραπείας και των τεχνικών ελέγχου της ουροδόχου κύστης για ήπιες, μέτριες και σοβαρές διαταραχές κένωσης της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, με τη μορφή μιας θεραπευτικής εφαρμογής.
«Ενώ υπάρχουν διαθέσιμα φάρμακα, τείνουν να είναι αναποτελεσματικά, ενώ αντίστοιχα υπάρχουν ελάχιστα δεδομένα που να υποστηρίζουν τη φυσιοθεραπεία. Είμαστε βέβαιοι ότι με αυτά τα νεότερα δεδομένα και τη διάθεση αυτής της μορφής θεραπείας ψηφιακά θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα για τα εκατομμύρια των ανδρών που παλεύουν καθημερινά με προβλήματα κένωσης της ουροδόχου κύστης» σημειώνει ο Δρ Christian Gratzke, καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, ο οποίος ήταν επικεφαλής της μελέτης.
Τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας (EAU) στο Παρίσι και τα πλήρη αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα φέτος.
Καλύτερος έλεγχος και ποιότητα ζωής
Η ερευνητική ομάδα εστίασε σε 237 άνδρες ηλικίας άνω των 18 ετών. Οι μισοί συμμετέχοντες υπεβλήθηκαν στη συνήθη ιατρική περίθαλψη, ενώ οι άλλοι μισοί είχαν πρόσβαση στη θεραπεία με βάση την εφαρμογή Kranus Lutera παράλληλα με τη συνήθη περίθαλψη. Οι άνδρες αυτοί έπρεπε επίσης να καταγράφουν ημερολόγιο ούρησης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ενημέρωση της θεραπείας τους και να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους και τη συνολική ποιότητα ζωής τους.
Με τη λήξη της δοκιμής 12 εβδομάδες αργότερα, διαπιστώθηκαν σημαντικές και κλινικά ουσιαστικές βελτιώσεις στα συμπτώματα και στις μετρήσεις της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων που έλαβαν τη θεραπεία με βάση την εφαρμογή, οι οποίοι ανέφεραν μια μέση αύξηση κατά επτά μονάδες στις βαθμολογίες των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας ελέγχου.
Το σημαντικότερο συμπέρασμα ήταν ότι η θεραπεία με βάση την εφαρμογή ήταν πιο αποτελεσματική από τη φαρμακευτική θεραπεία, ενώ αντίστοιχα κανένας ασθενής δεν ανέφερε παρενέργειες ή προβλήματα πρόσβασης στην εφαρμογή για smartphone.
Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία από άνδρες των οποίων τα συμπτώματα οφείλονταν σε υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη με εκείνους των οποίων τα συμπτώματα οφείλονταν σε διογκωμένο προστάτη. Διαπίστωσαν ότι και οι δύο ομάδες επωφελήθηκαν από τη θεραπεία.
Τα ευρήματα αμφισβητούν το δόγμα της δεκαετίας του 1980 και του 1990, όταν η χειρουργική επέμβαση του προστάτη ήταν η πρώτη γραμμή θεραπείας για την υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη, και προσφέρουν μια ευπρόσδεκτη εναλλακτική λύση στα φάρμακα, λένε οι ερευνητές.
Ο Jean-Nicolas Cornu, καθηγητής ουρολογίας στο νοσοκομείο Charles Nicolle στη Γαλλία και μέλος του Γραφείου Επιστημονικού Συνεδρίου της EAU ανέφερε σχετικά με τα ενθαρρυντικά δεδομένα: «Υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου στοιχεία που να υποστηρίζουν την εκπαίδευση των ανδρών για τον καλύτερο έλεγχο της ουροδόχου κύστης τους, παρά το γεγονός ότι αυτό συνιστάται στις κλινικές κατευθυντήριες γραμμές. Χρειαζόμαστε τώρα μια μεγαλύτερη δοκιμή που να εξετάζει τη μακροπρόθεσμη επίδραση αυτής της θεραπείας με βάση την εφαρμογή μετά από 12 εβδομάδες για διάφορες μορφές διαταραχών κένωσης της ουροδόχου κύστης. Εάν προσφερθεί ευρέως, η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να αλλάξει δραστικά την κλινική πρακτική, ανακουφίζοντας τα συμπτώματα χωρίς φάρμακα».
Οι 7 συχνότερες παθήσεις των όρχεων – Η κατάλληλη αντιμετώπιση
Υπερπλασία Προστάτη: Η ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που άλλαξε τη ζωή του 56χρονου Lloyd
Δώδεκα πράγματα που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε για το ουροποιητικό μας σύστημα