Μέσα σε όλες τις αλλαγές που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αυτές που συντελούνται στην καρδιά θα μπορούσαν να είναι και απειλητικές για τη ζωή τους. Ειδικότερα, σε αυτή την περίοδο θα μπορούσε να ευνοηθεί μια μεγάλη μεταβολή στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες των γυναικών, φέρνοντας γρήγορα τον καρδιακό τους κίνδυνο σε επίπεδα ίσα με αυτά των ανδρών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
«Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερα οιστρογόνα και μετατοπίζονται σε ένα προφίλ πιο βαρύ από τεστοστερόνη. Αυτό επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αποθηκεύει λίπος, το πού το λίπος και τον τρόπο με τον οποίο το επεξεργάζεται, επηρεάζοντας ακόμη και τους θρόμβους στο αίμα. Όλες αυτές οι αλλαγές αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου» επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ella Ishaaya, γιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Harbor-UCLA Medical Center στο Torrance της Καλιφόρνια.
Στη νεότερη αυτή μελέτη, η επιστημονική ομάδα της Δρος Ishaaya παρακολούθησε τα αποτελέσματα από 579 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν ήδη λάβει στατίνες για τον έλεγχο της χοληστερόλης τους. Υποβλήθηκαν, επίσης, σε σαρώσεις ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών (CAC), οι οποίες μετρούν τη συσσώρευση λιπών, ασβεστίου και άλλων ουσιών που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις στις αρτηρίες της καρδιάς. Για κάθε γυναίκα πραγματοποιήθηκαν δύο σαρώσεις CAC με διαφορά ενός έτους. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία CAC ενός ατόμου, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος για καρδιακές προσβολές ή άλλα καρδιακά συμβάντα, εξήγησαν οι ερευνητές.
Χωρίζοντας τις γυναίκες σε ομάδες ανάλογα με τις βαθμολογίες της συγκέντρωσης του ασβεστίου των στεφανιαίων αρτηριών (CAC), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο υψηλότερες ήταν αυτές οι βαθμολογίες, τόσο και γρηγορότερα αυξανόταν η συσσώρευση πλακών στις αρτηρίες, σε σύγκριση με τους άντρας. Για παράδειγμα, γυναίκες στο χαμηλότερο επίπεδο του σκορ ασβεστίου στην έναρξη της έρευνας, εμφάνισαν αύξηση των μέσων σκορ κατά 8 μονάδες στον ένα χρόνο της έρευνας. Αυτή ήταν διπλάσια από την αύξηση των 4 μονάδων που παρουσίαζαν οι άντρες. Με λίγα λόγια, αυξανόταν ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό; Σύμφωνα με την Δρα Ishaaya, τα οιστρογόνα είναι γνωστό ότι είναι ευεργετικά για την καρδιά, οπότε οποιαδήποτε μείωση της ορμόνης είναι βέβαιο ότι θα έχει αρνητικές επιπτώσεις. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον ότι η αύξηση της αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών συνέβη παρόλο που οι γυναίκες έπαιρναν στατίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη, πρόσθεσε. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι απαιτούνται υψηλότερες δόσεις στατινών στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
«Οι γυναίκες, ιδίως οι μετεμμηνοπαυσιακές, υποεξετάζονται και υποθεραπεύονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ένα σύνολο παραγόντων που είναι ως επί το πλείστον άγνωστοι. Αυτή η μελέτη ευαισθητοποιεί για το ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες κινδύνου και ανοίγει την πόρτα για να υποδείξει τη σημασία του αυξημένου ελέγχου για το ασβέστιο των στεφανιαίων αρτηριών (CAC)» καταλήγει.
Η ερευνητική ομάδα πρόκειται να παρουσιάσει τα προκαταρκτικά ευρήματά της στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (ACC) στην Ατλάντα.
Θέλετε γερή καρδιά και μακροζωία; Η διατροφή που το διασφαλίζει
Εμμηνόπαυση: Το «αντίδοτο» που ανακουφίζει τα συμπτώματα και βελτιώνει την διάθεση
Εμμηνόπαυση: Τα δύο συμπτώματα που διαταράσσουν τον προσανατολισμό, την προσοχή και τη μνήμη