Πώς θα σας φαινόταν εάν, ένα και μόλις πολυδύναμο χάπι ήταν αρκετό για να προστατέψει την καρδιά από κάθε απειλή; Eρευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Washington διερεύνησαν αυτή την πιθανότητα στηριζόμενοι σε ήδη υπάρχοντα στοιχεία, συμπεραίνοντας τα πολλαπλά πλεονεκτήματα για την καρδιαγγειακή υγεία.
Η ιδέα της λήψης ενός και μόλις χαπιού που συνδυάζει φάρμακα που στοχεύουν σε καταστάσεις που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία της αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου εισήχθη πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Λίγο αργότερα, η στρατηγική αυτή βρέθηκε στο επίκεντρο μιας σημαντικής μελέτης μοντελοποίησης που προωθούσε τα πολυφάρμακα αυτά για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων σε επίπεδο πληθυσμού. Παρόλα αυτά, πολλά χρόνια και ένα σύνολο υποστηρικτικών ερευνών αργότερα, η χρήση τέτοιων χαπιών παραμένει χαμηλή σε όλο τον κόσμο.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η συγκεκριμένη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, ενισχύοντας τα προηγούμενα δεδομένα. Συμπερασματικά, διαπιστώθηκε περαιτέρω ότι τα πολυδύναμα χάπια είναι ευεργετικά στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων και στη μείωση των θανάτων μεταξύ ατόμων με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και της υψηλής χοληστερόλης.
«Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι τα πολυφάρμακα λειτουργούν. Συνεπώς, εάν χρησιμοποιούνταν για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη θέση να μειώσουμε ισότιμα τις επιπτώσεις των καρδιαγγειακών παθήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή η στρατηγική θα απλοποιούσε τις θεραπευτικές επιλογές -αντικαθιστώντας πολλαπλά φάρμακα με ένα μόνο χάπι- και πιθανότατα θα επέκτεινε την πρόσβαση σε όλα τα οικονομικά επίπεδα σε όλο τον κόσμο λόγω του μικρότερου κόστους» συμπληρώνει η πρώτη συγγραφέας, η Δρ Anubha Agarwal, MD, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής στο Καρδιαγγειακό Τμήμα.
Φάρμακα 2 σε 1
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από 26 κλινικές δοκιμές. Τα δεδομένα συνθέτουν τις επιδράσεις των πολυφαρμάκων στην πρόληψη της αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου. Για να συμπεριληφθούν στην ανάλυση, οι δοκιμές έπρεπε να αξιολογήσουν πολυσύνθετα χάπια που περιλάμβαναν τουλάχιστον μία στατίνη -ένα φάρμακο που μειώνει τη χοληστερόλη- και τουλάχιστον ένα φάρμακο που μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Όπως διαπίστωσαν, τα πολυφάρμακα σχετίζονταν με 11% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με άτομα που δεν έπαιρναν αυτά τα χάπια και 29% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης αθηρωματικής καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με άτομα που δε λάμβαναν αυτά τα χάπια.
Η ερευνητική ομάδα συμπέρανε επίσης ότι η χρήση των πολυφαρμάκων συσχετίστηκε με χαμηλότερη χοληστερόλη χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνών (LDL) και χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση – ο πρώτος αριθμός στη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, ο οποίος δείχνει την πίεση στα αιμοφόρα αγγεία του ατόμου όταν χτυπάει η καρδιά. Ωστόσο, μερικά άτομα που έλαβαν τη συγκεκριμένη αγωγή παρουσίασαν ανεπιθύμητες παρενέργειες όπως μυϊκός πόνος ή βήχας.
Τα αποτελέσματα αυτά ήταν ιδιαίτερα επιδραστικά, που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προσθέσει τα εν λόγω πολυδύναμα φάρμακα στον πιο πρόσφατο πρότυπο κατάλογο βασικών φαρμάκων του. Ο κατάλογος περιλαμβάνει φάρμακα που θεωρούνται βασικά για τη δημόσια υγεία λόγω της σημασίας τους στη θεραπεία κοινών ασθενειών, καθώς και της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας.
Η έγκριση του ΠΟΥ μπορεί να οδηγήσει τις εθνικές κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς σε χρηματοδοτήσεις πολυδύναμων σκευασμάτων, αλλά και στην ενίσχυση των συνταγογραφήσεων από τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Η Δρ Agarwal δήλωσε ότι η απόφαση θα μπορούσε τελικά να βελτιώσει την παγκόσμια πρόσβαση στα πολυδύναμα χάπια, ιδίως στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Σύμφωνα με την ίδια, ένας λόγος που τα πολυφάρμακα δεν είναι ευρέως διαθέσιμα είναι ότι οι εταιρείες δεν έχουν κίνητρο να επενδύσουν στην παραγωγή τους, μαζί με τα γενόσημα φάρμακα, ακόμη και όταν τα δυνητικά οφέλη για τη δημόσια υγεία είναι σημαντικά.
Διαβάστε επίσης:
Το «πολυφάρμακο» που αυξάνει το μεταβολισμό, μειώνει την πίεση και καταπολεμά το άγχος
Ελπιδοφόρα μελέτη: Ένα «πολυχάπι» μαζί με ασπιρίνη μειώνει εμφράγματα και εγκεφαλικά έως 40%!
Τα δύο λάθη που κάνουν όσοι παίρνουν στατίνες και αντιυπερτασικά