Ο κίνδυνος από τα «παντοτινά (αιώνια) χημικά» (PFAS) είναι υπαρκτός, συμβάλλοντας αρνητικά σε διαφορετικές λειτουργίες του οργανισμού, όπως στη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης από τον εμβολιασμό ή στην εμφάνιση καρκίνου και παχυσαρκίας. Μια ήδη δοκιμασμένη ουσία, όμως, θα μπορούσε να αντιστρέψει αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Συγκεκριμένα, ένα φάρμακο για την υψηλή χοληστερόλη φαίνεται πως θα μπορούσε να μειώσει δραστικά τις παντοτινές χημικές ουσίες (PFAS) στο αίμα. Μια κλινική δοκιμή με χολεστυραμίνη οδήγησε σε μείωση 20 φορές μεγαλύτερη από το φυσιολογικό αποτέλεσμα χωρίς παρέμβαση, δήλωσε ο Δρ Morten Lindhardt, γιατρός στο νοσοκομείο Holbaek στη Δανία που συμμετείχε σε κλινική δοκιμή. «Στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα της θεραπείας ήταν μια μείωση του πλάσματος κατά 63%» σημειώνει.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα για τη θεραπεία ανθρώπων που έχουν εκτεθεί σε υψηλές δόσεις των συγκεκριμένων ουσιών, λόγω και της συσσώρευσής τους στο ανθρώπινο σώμα.
H κλινική μελέτη εξέτασε 45 κατοίκους της πόλης Korsor στην κεντρική Δανία, για έναν και βασικό λόγο: κάποιοι από αυτούς εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα ενός χημικού, του σουλφονικού υπερφθοροκτανικού οξέος (PFOS). Η έκθεση αυτή προκλήθηκε από έναν αφρό που χρησιμοποιήθηκε για την κατάσβεση πυρκαγιών σε μια τοπική εγκατάσταση εκπαίδευσης πυροσβεστών.
Παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος, ο Δρ Lindhardt υποστήριξε ότι το αποτέλεσμα της θεραπείας ήταν αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, το φάρμακο δεν ήταν κατάλληλο για ευρεία και παρατεταμένη χρήση λόγω των παρενεργειών του και απαιτείται περισσότερη έρευνα για να διερευνηθεί η πιθανή επίδρασή του σε ορισμένες χρόνιες παθήσεις.
Μια πιθανή χρήση, όμως, θα μπορούσε ευεργετική για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση των χημικών ουσιών στα παιδιά τους. «Θα μπορούσε έτσι να σπάσει η αλυσίδα μεταφοράς αυτών των χημικών ουσιών στην επόμενη γενιά», δήλωσε ο Δρ Lindhart. Επιμένει, ωστόσο, ότι χρειάζεται προσοχή στη χρήση, παρά τις θετικές επιδράσεις του φαρμάκου όσον αφορά την επίδρασή τους στα επίπεδα των PFAS στο αίμα.
Διαβάστε επίσης:
Χάρτινα καλαμάκια: Γεμάτα επιβλαβή «παντοτινά» χημικά – Επικίνδυνα για το ήπαρ
Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά
Οι επικίνδυνες ουσίες που απειλούν τους πνεύμονες των παιδιών