Ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί την τέταρτη αίτια θνητότητας από καρκίνο παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται μία αύξηση στην επίπτωσή του. Λόγω της θέσεως του παγκρέατος, συχνά αυτός ο καρκίνος δεν έχει συμπτωματολογία στα αρχικά του στάδια. Αποτελεί μία σιωπηλή νόσο με το 80% των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Η ριζική αντιμετώπιση αυτού του καρκίνου όταν είναι εντοπισμένος, συνίσταται σε ριζική χειρουργική αντιμετώπιση και τη χορήγηση επικουρικής χημειοθεραπείας. Στις περιπτώσεις όπου ο καρκίνος του παγκρέατος είναι τοπικά προχωρημένος ή μετασταστικός, χορηγείται συστηματική χημειοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί βελτίωση στην πρόγνωση των ασθενών αυτών. Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Αγγελική Ανδρικοπούλου, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και ο Θάνος Δημόπουλος (τ. Πρύτανης ΕΚΠΑ, Καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας), συνοψίζουν τα δεδομένα μιας καινούριας θεραπευτικής αγωγής που εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) στις 13 Φεβρουαρίου του 2024.
Η λιποσωμική ιρινοτεκάνη είναι το νέο χημειοθεραπευτικό φάρμακο που έλαβε έγκριση σε συνδυασμό με την οξαλιπλατίνη, τη φθοριοουρακίλη και τη λευκοβορίνη για την πρώτη γραμμή θεραπείας μεταστατικής νόσου με βάση τη μελέτη NAPOLI-3. Συγκεκριμένα, η μελέτη συμπεριέλαβε 770 ασθενείς με καρκίνο παγκρέατος που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία να αντιμετωπισθούν είτε με τον συνδυασμό λιποσωμικήςιρινοτεκάνης, οξαλιπλατίνης, φθοριοουρακίλης και λευκοβορίνης είτε με την καθιερωμένη αγωγή γεμσιταβίνης και ναμπ-πακλιταξέλης.
Διαπιστώθηκε ότι ο νέος συνδυασμόςλιποσωμικήςιρινοτεκάνης, οξαλιπλατίνης, φθοριοουρακίλης και λευκοβορίνης συνδυάστηκε με αντικειμενική ανταπόκριση σε 42% των ασθενών, βελτίωσε τη συνολική τους επιβίωση κατά 16% και το διάστημα ελεύθερο προόδου νόσου κατά 30%. Με τα νέα δεδομένα, ο συνδυασμός λιποσωμικήςιρινοτεκάνης, οξαλιπλατίνης, φθοριοουρακίλης και λευκοβορίνης θεωρείται η ενδεδειγμένη θεραπευτική αγωγή πρώτης γραμμής. Επιπλέον, ο συνδυασμός αυτός μελετάται και ως εισαγωγική χημειοθεραπεία σε ασθενείς που είναι υποψήφιοι για χειρουργική αντιμετώπιση.
Διαβάστε επίσης:
Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Μοντέλο Τεχνητής Νοημοσύνης «επιλέγει» τη βέλτιστη θεραπεία
Τεχνητή Νοημοσύνη – ChatGPT: Πώς μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού