Μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από διακεκριμένα τριτοβάθμια δημόσια νοσοκομεία στην Κίνα, δείχνει ότι η εξάσκηση του tai chi, μιας παραδοσιακής κινεζικής άσκησης νου – σώματος που περιλαμβάνει αργές, ήπιες κινήσεις και ελεγχόμενη αναπνοή, μπορεί να «κρύβει» σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο JAMA Cardiology, υποδηλώνει ότι η ενσωμάτωση του tai chi στην εβδομαδιαία ρουτίνα μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα με υπέρταση. Αυτή η επιστημονική εξέλιξη έχει σημαντική βαρύτητα, δεδομένου ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί πρόδρομο καρδιαγγειακής νόσου, της κύριας δηλαδή αιτίας θανάτου στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Η αντιμετώπιση της προ-υπέρτασης, που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης που δεν πληρούν ακόμη τα κριτήρια της υπέρτασης, είναι ζωτικής σημασίας για την αποτροπή της εμφάνισης υπέρτασης και συναφών καρδιαγγειακών παθήσεων. Η προ-υπέρταση ορίζεται, συγκεκριμένα, από συστολική αρτηριακή πίεση (SBP), που κυμαίνεται από 120 έως 139 mm Hg ή διαστολική αρτηριακή πίεση (DBP), που κυμαίνεται από 80 έως 89 mm Hg, επηρεάζοντας σημαντικό μέρος του ενήλικου πληθυσμού.
Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή μεταξύ Ιουλίου 2019 και Ιανουαρίου 2022, εξετάζοντας τις επιδράσεις δύο δημοφιλών παρεμβάσεων στη μείωση της αρτηριακής πίεσης: Του tai chi και της αερόβιας άσκησης. Στη μελέτη συμμετείχαν 342 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 65 ετών με προ-υπέρταση. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κατανεμήθηκαν τυχαία είτε σε μια ομάδα tai chi, είτε σε μια ομάδα αερόβιας άσκησης. Οι δύο ομάδες ακολουθούσαν τέσσερις 60λεπτες εποπτευόμενες συνεδρίες των αντίστοιχων δραστηριοτήτων τους ανά εβδομάδα, για ένα συνολικό διάστημα ενός έτους.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια αυστηρή συγκριτική ανάλυση, που αποκάλυψε μια αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων: Η ομάδα του tai chi παρουσίασε σημαντικά μεγαλύτερη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στην ομάδα της αερόβιας άσκησης, αναδεικνύοντας τις δυνατότητες του tai chi ως μια αποτελεσματική στρατηγική για τη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Μετά από 6 μήνες, το tai chi έδειξε σταθερά καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με την αερόβια άσκηση, ενώ παρουσίασε, επίσης, σημαντικές μειώσεις στην 24ωρη και νυχτερινή αρτηριακή πίεση.
Πιστεύεται ότι η διαλογιστική πτυχή του tai chi μπορεί να ηρεμήσει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, που σχετίζεται με την αντίδραση «μάχη ή φυγή» του οργανισμού απέναντι στο στρες. Επιπλέον, ο ρυθμικός χαρακτήρας των κινήσεων του tai chi μπορεί να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και την αγγειακή λειτουργία, που υποστηρίζουν τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το tai chi είναι ανώτερο από άλλες μορφές άσκησης στην ενίσχυση της καρδιαγγειακής υγείας και τον μετριασμό των παραγόντων που σχετίζονται με το στρες και συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Η ενσωμάτωση του tai chi στις στρατηγικές διαχείρισης της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Για να βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι το tai chi είναι κατάλληλο για εσάς, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
Διαβάστε ακόμη:
Οι ασκήσεις που ακονίζουν το μυαλό των 70ρηδων
Πίεση: Πέντε πρωινές συνήθειες που την κρατούν χαμηλά με λιγότερα ή καθόλου φάρμακα
Υπέρταση: Γιατί πρέπει να στεκόμαστε όρθιοι όταν μετράμε την πίεση – Τι αλλάζει