Μια στις έξι γυναίκες που αποτυγχάνουν να κυοφορήσουν μέσω Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) τελικά μένουν έγκυες φυσιολογικά εντός πέντε ετών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο Human Reproduction.
Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen, με επικεφαλής τον Δρ. David McLernon, ανέλυσε στοιχεία για 2.133 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) ή Μικρογονιμοποίηση Ωαρίων (ICSI) την περίοδο 1998-2001. Οι συμμετέχουσες είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση έως και 15 χρόνια.
Περίπου 1.060 γυναίκες τελικά γέννησαν ως αποτέλεσμα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, ενώ οι υπόλοιπες 1.073 δεν έμεινες έγκυες ή απέβαλαν.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 17% των 1.703 είχαν γίνει μητέρες χωρίς IVF ή ICSI. Μετά από δέκα χρόνια, το 19% αυτών που αρχικά είχαν αποτύχει να αποκτήσουν παιδί, τελικά είχαν γίνει μητέρες.
Εκ των 1.060 που απέκτησαν παιδί με IVF ή ICSI, το 15% και το 17% είχαν κυοφορήσει φυσιολογικά πέντε και δέκα χρόνια μετά, αντίστοιχα.
«Οι γυναίκες που είχαν αποκτήσει παιδί με Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή ενδεχομένως να μην έχουν την τάση να έχουν περισσότερα παιδιά ή να είναι πιο προσεκτικές όσον αφορά την αντισύλληψη», γράφουν οι ερευνητές σε σχετικό άρθρο.
Οι συμμετέχουσες στο δείγμα ήταν πιθανότερο να κυοφορήσουν αν ήταν νεότερες ηλικιακά και δεν είχαν προσπαθήσει πολύ για να συλλάβουν.
Αλλά οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το δείγμα είχε επιλεγεί από την Κλινική Γονιμότητας του Aberdeen και έτσι δεν αντιπροσωπεύει τον γενικό πληθυσμό. Επίσης, δεν εξετάστηκε η χρήση αντισυλληπτικών μέσων ή αν όντως προσπαθούσαν συστηματικά να μείνουν έγκυες.
«Η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή δεν είναι μια διαδικασία που τα ζευγάρια κάνουν ελαφρά τη καρδιά. Είναι σωματικά και συναισθηματικά μια απαιτητική διαδικασία, ακόμα και όταν όλα έχουν πάει κατ’ ευχήν. Και είναι κατανοητό ότι όταν η προσπάθεια έχει αποτύχει το ζευγάρι βιώνει μια περίοδο πένθους. Η μελέτη μας όμως έρχεται πραγματικά να αποτυπώσει τις πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. Και ελπίζουμε τα ζευγάρια να αναθαρρήσουν και να μην το βάζουν κάτω από τις αποτυχίες στην προσπάθεια να αποκτήσουν παιδί», σχολιάζει ο Δρ. David McLernon.