Κλινική μελέτη για τα αποτελέσματα της ψυχεδελικής θεραπείας σε άτομα με χρόνιες νόσους προχωρημένου σταδίου χρηματοδοτεί για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), επενδύοντας περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ στην έρευνα για την ψυχική υγεία ασθενών υπό παρηγορητική θεραπεία.
Το πρόγραμμα “PsyPal“, μια διεπιστημονική σύμπραξη 19 ευρωπαϊκών οργανισμών από εννέα χώρες, θα εξετάσει την επίδραση της παραισθησιογόνου ουσίας ψιλοκυβίνης -ουσία των «μαγικών μανιτατριών»- στη μείωση της ψυχικής και υπαρξιακής δυσφορίας σε ασθενείς τελικού σταδίου με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), πολλαπλή σκλήρυνση, μυατροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή άτυπα παρκινσονικά σύνδρομα (σύνδρομα Parkinson-plus), μια ομάδα νευροεκφυλιστικών ασθενειών που προσιδιάζουν σε νόσο Πάρκινσον κατά την έναρξη των συμπτωμάτων αλλά εξελίσσονται διαφορετικά, στα οποία περιλαμβάνονται η πολυσυστηματική ατροφία, η φλοιοβασική εκφύλιση, η προϊούσα υπερπυρηνική παράλυση (σύνδρομο Steele-Richardson-Olszewski) και η άνοια με σωμάτια Lewy.
Το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο Groningen (UMCG), που θα συντονίσει τη δοκιμή, αναφέρει σε δελτίο τύπου:
«Και οι τέσσερις ασθένειες είναι ανίατες και αλλάζουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των ασθενών, οδηγώντας σε απώλεια αυτονομίας και σοβαρή ψυχολογική δυσφορία. Μελέτες δείχνουν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους επηρεάζουν το 34% – 80% των ατόμων με τα παραπάνω νοσήματα, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για καινοτόμες παρεμβάσεις. Ο αντίκτυπος των ασθενειών που περιορίζουν ή απειλούν τη ζωή του ατόμου σωματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά είναι βαθύς.
»Ενώ κάποιοι βιώνουν προσωπική ανάπτυξη, άλλοι έρχονται αντιμέτωποι με πλήθος υπαρξιακών αγωνιών, όπως η απώλεια ελπίδας και νοήματος, οι αλλαγές στους οικογενειακούς και κοινωνικούς ρόλους και αισθήματα ότι γίνονται βάρος. Κατά συνέπεια, η κατάθλιψη, το άγχος, η αποθάρρυνση και η μειωμένη ποιότητα ζωής είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένα μεταξύ αυτών των ασθενών».
Στο πρωτοπόρο ερευνητικό έργο -το πρώτο που μελετά την ψιλοκυβίνη για άλλες νόσους εκτός του καρκίνου και της κατάθλιψης– συμμετέχουν ψυχίατροι, επαγγελματίες ανακουφιστικής-παρηγορητικής ιατρικής, ψυχολόγοι, ειδικοί στη θεραπεία με ψιλοκυβίνη, ερευνητές που εστιάζουν στην πνευματική φροντίδα και εκπρόσωποι θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Η θεραπεία με ψιλοκυβίνη
Η υποβοηθούμενη από ψυχεδελικές ουσίες ψυχοθεραπεία, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση της ψιλοκυβίνης σε ασφαλές περιβάλλον παράλληλα με επαγγελματική ψυχολογική υποστήριξη, «εισάγει μια καινοτόμο θεραπευτική προσέγγιση που δεν αντιμετωπίζει μόνο τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά προάγει επιπλέον την πνευματική ευημερία και την ποιότητα ζωής των ασθενών με παρηγορητική φροντίδα» σημειώνουν οι ερευνητές.
Το PsyPal, στο οποίο συμμετέχουν 100 περίπου ασθενείς στην Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Τσεχική Δημοκρατία και τη Δανία, συνδυάζει ψυχοθεραπεία και φαρμακοθεραπεία με στόχο την ψυχική ευημερία των ασθενών και των οικογενειών τους, κυρίως δε την ενίσχυση των μηχανισμών διαχείρισης και μείωσης του άγχους που βιώνουν οι άνθρωποι βαδίζοντας προς τη δύση της ζωής τους.
Σε αντίθεση με άλλες μελέτες, η ερευνητική διαδικασία προβλέπει δύο συνεδρίες ψυχοθεραπείας με ψιλοκυβίνη -η πρώτη με χαμηλότερη δόση για την προσαρμογή του οργανισμού στην ουσία-, ενώ θα υπάρξει ομάδα ελέγχου με εικονικό φάρμακο.
Ο επικεφαλής ερευνητής Robert Schoevers, ψυχίατρος από το UMCG, δήλωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα στον τομέα της έρευνας είναι πόσα «ψυχεδελικά ταξίδια» χρειάζονται για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία· «πρόκειται για ένα είδος εφάπαξ θεραπείας που συνεχίζεται έπειτα με ψυχοθεραπεία; Πρέπει να διερευνήσουμε τι χρειάζεται».
Το πρωτόκολλο της μελέτης καταρτίζεται φέτος με τις ρυθμιστικές αρχές και τους φορείς Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Η δοκιμή θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και τα αποτελέσματα αναμένονται το 2027.
Διαβάστε επίσης:
Η ανακούφιση των ατόμων με σοβαρές ασθένειες και των φροντιστών τους στο επίκεντρο
Κατάθλιψη: Τα σπορ που μετριάζουν τα συμπτώματα στα παιδιά
Η ανακούφιση των ατόμων με σοβαρές ασθένειες και των φροντιστών τους στο επίκεντρο