Οι τροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία αποκαλύπτουν αυξημένο κίνδυνο για ασθενέστερη αναπνευστική υγεία στο μέλλον και νοσήματα όπως το άσθμα, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών από το Ίδρυμα Έρευνας για τα Παιδιά Murdoch στην Αυστραλία, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο The Lancet Child & Adolescent Health.
Η ερευνητική ομάδα είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ «επιβεβαιωμένης τροφικής αλλεργίας κατά τη βρεφική ηλικία, άσθματος και χειρότερης υγείας των πνευμόνων αργότερα στην παιδική ηλικία», πραγματοποιώντας τεστ αλλεργίας δια νυγμού (skin prick test) σε 5.276 βρέφη από τη μελέτη HealthNut για τον εντοπισμό αντιδράσεων σε κοινά τροφικά αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια και το αυγό και, έπειτα, διενεργώντας τεστ πρόκλησης με χορήγηση αλλεργιογόνων δια του στόματος για επιβεβαίωση.
Μέχρι την ηλικία των έξι ετών, όποτε τα επαναλήφθηκαν τα παραπάνω τεστ μαζί με δοκιμές της αναπνευστικής λειτουργίας, 13,7% των παιδιών είχαν διαγνωστεί με άσθμα. Ειδικότερα:
- τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες ως βρέφη είχαν τετραπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα συγκριτικά με εκείνα χωρίς
- ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες που εξακολούθησαν ως την ηλικία των έξι ετών
- τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες είχαν περισσότερες πιθανότητες για μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων.