Σε μία περίοδο που παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού, όχι όμως των νοσηλειών από τη νόσο, καθώς οι υποπαραλλαγές αποδεικνύονται ήπιες για την πλειονότητα των ασθενών, νέο πείραμα Κινέζων επιστημόνων προκαλεί, αν μη τι άλλο, ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει η Daily Mail, οι επιστήμονες δημιούργησαν μετάλλαξη κορωνοϊού που προσβάλλει τον εγκέφαλο κι έχει εξαιρετικά υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, σε βαθμό 100%, ενώ όπως παραδέχονται υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης στον άνθρωπο.
Μέχρι στιγμής, οκτώ τρωκτικά μολύνθηκαν από το συγκεκριμένο στέλεχος του ιού και πέθαναν μέσα σε οκτώ ημέρες.
Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα, κάνοντας λόγο για κίνδυνο πρόκλησης και διασποράς μίας νέας φονικής πανδημίας.
Επιστήμονες στο Πεκίνο, που έχουν σχέση με τον κινεζικό στρατό, κλωνοποίησαν έναν ιό τύπου Covid που βρέθηκε σε παγκολίνους, γνωστό ως GX_P2V, και τον χρησιμοποίησαν για να μολύνουν ποντίκια.
Τα ποντίκια χρησιμοποιήθηκαν για να διαπιστωθεί πώς προσβάλλει ο ιός τους ανθρώπους και πώς λειτουργεί μία συγκεκριμένη πρωτεΐνη.
Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν το γεγονός ότι τα ποντίκια από τη στιγμή που μολύνθηκαν κατέληξαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος ιός εξαπλώθηκε με τρομακτική ταχύτητα από το τα μάτια στο υπόλοιπο σώμα.
Πάντως, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου UCL, Φρανσουά Μπαλού, έγραψε για μία «τραγική μελέτη» που στερείται «επιστημονικής τεκμηρίωσης». «Δεν βρίσκω τίποτε το εποικοδομητικό κι ενδιαφέρον από τη δημιουργία ενός τυχαίου ιού που προσβάλλει τα ποντίκια. Φαίνεται πόσα μπορούν να πάνε στραβά» πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μελέτη σχετίζεται, ως ένα βαθμό, με τα πειράματα που γίνονταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στα συμπτώματα, όπως έδειξαν τα πειράματα στα τρωκτικά, περιλαμβάνονται η κούραση, η απώλεια βάρους και η αλλαγή του χρώματος των ματιών που αποκτούν άσπρο χρώμα. Κατά την έκτη ημέρα νόσησης φάνηκε ότι ο ιός είχε προσβάλει τόσο τους πνεύμονες όσο και τον εγκέφαλο των τρωκτικών προκαλώντας σταδιακά τον θάνατο.
Διαβάστε επίσης:
Κορωνοϊός: Το σύνδρομο που προκαλεί η ήπια νόσηση – Δεν είναι το Long Covid
Επίμονα συμπτώματα: Τι βασανίζει περισσότερο τους ασθενείς με Long Covid
«Δεν είμαι πια εγώ»: Τρία εφιαλτικά χρόνια με Long Covid – Μια συγκλονιστική μαρτυρία