Μπορεί μια δίαιτα που χρησιμοποιείται παραδοσιακά στην προσπάθεια απώλειας βάρους να συμβάλλει στη μείωση των συμπτωμάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με επιληψία; Αυτό δείχνουν τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύεται στο Cell Reports. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι μελετητές από το Παιδιατρικό Νοσοκομείο του UCLA Mattel, το διατροφικό μοτίβο που χαρακτηρίζεται από υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες προσφέρει πολλά υποσχόμενα δείγματα στον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων, ειδικά σε παιδιά που δεν ανταποκρίνονται καλά στα παραδοσιακά αντισπασμωδικά φάρμακα.
Η έρευνα βασίζεται σε προηγούμενα ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία μια ομάδα τρωκτικών με διαταραχή αντίστοιχη της επιληψίας τα οποία τρέφονταν με κετογονική δίαιτα παρουσίασαν λιγότερες κρίσεις από εκείνα που ακολουθούσαν μια τυπική δίαιτα. Η νέα μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι αλλαγές συμβαίνουν εξαιτίας των τροποποιήσεων που προκαλεί η δίαιτα κέτο στο εντερικό μικροβίωμα, το οποίο αποτελείται από τρισεκατομμύρια βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς που κατοικούν στον πεπτικό σωλήνα. Μελετώντας επιληπτικά παιδιά που αντιστέκονταν στις φαρμακευτικές αγωγές και ακολουθούσαν μια κετογονική δίαιτα, οι μελετητές κατέληξαν σε εντυπωσιακά συμπεράσματα: Περίπου το 30% έδειξε να αντιμετωπίζει πλήρως τις επιληπτικές κρίσεις, ενώ το 60% παρουσίασε σημαντικές βελτιώσεις.
Η κετογονική δίαιτα φάνηκε, επιπλέον, να αλλάζει τις βασικές λειτουργίες του μικροβιώματος που σχετίζονται με την οξείδωση των λιπαρών οξέων και τον μεταβολισμό των αμινοξέων. Εξετάζοντας τα γονίδια αυτών των αλλοιωμένων μικροβίων και τις πιθανές επιπτώσεις τους στη λειτουργία του εγκεφάλου, οι ερευνητές εντόπισαν συγκεκριμένα μικροβιακά γονίδια που ήταν πιο ενεργά μετά τη δίαιτα και συνέδεσαν αυτά τα γονίδια με αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων του εγκεφάλου που σχετίζονται με την επιληψία. Τέλος, η μελέτη τόνισε τις πολύπλοκες αλληλεπιδράσεις μεταξύ μικροβιακών γονιδίων, μεταβολιτών και εγκεφαλικής λειτουργίας, υποδεικνύοντας μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία της επιληψίας.
Εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τα ερευνητικά ευρήματα, ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης Gregory Lum, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UCLA, δήλωσε: «Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το μικροβίωμα επηρεάζεται από τη διατροφή θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων, που ενσωματώνουν αυτές τις ευεργετικές αλλαγές».
Διαβάστε ακόμη:
Kετογονική δίαιτα: Ποιοι αδυνατίζουν ευκολότερα με αυτό τον τύπο διατροφής
Κετογονική δίαιτα: Τι προσφέρει στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες – Ο ειδικός απαντά
Καρδιακή Ανεπάρκεια: Η διατροφή που την αναστρέφει