Ο «συγχρονισμός του κύκλου», ο όρος που εξηγεί δηλαδή την αντίληψη ότι οι γυναίκες πρέπει να προσαρμόζουν τα μοτίβα διατροφής και άσκησης στον εμμηνορροϊκό τους κύκλο, απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα μιας γυναίκας πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου της.
Ωστόσο, μια νέα ανασκόπηση υποστηρίζει ότι υπάρχουν ελάχιστα έως καθόλου επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τον συγχρονισμό του κύκλου ή οποιαδήποτε άλλη συμβουλή παραπέμπει σε αλλαγές στη διατροφή, την άσκηση και τη λήψη συμπληρωμάτων με βελτιωμένη εμπειρία κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Τα συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Journal of Applied Physiology.
«Πολλές γυναίκες ακολουθούν συμβουλές και σχεδιάζουν ασκήσεις και πρακτικές που βασίζονται σε κάποιο φαινομενικό όφελος της άσκησης με βάση τη φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου. Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την πρακτική», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Stuart Phillips, καθηγητής κινησιολογίας στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχει «τυποποιημένος» εμμηνορροϊκός κύκλος, που να διαρκεί συγκεκριμένα 28 ημέρες και με την ωορρηξία να εμφανίζεται σταθερά την 14η ημέρα. Οι διακυμάνσεις των ορμονών είναι έντονες και απρόβλεπτες. «Τα επίπεδα ορμονών ενδέχεται να διαφέρουν σημαντικά. Όχι μόνο μεταξύ γυναικών, αλλά και στην ίδια γυναίκα, από τον έναν κύκλο στον άλλο», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Mai Wageh, υποψήφια διδάκτορας στο τμήμα κινησιολογίας του McMaster.
Οι ερευνητές θέλησαν να διερευνήσουν συγκεκριμένες φυσιολογικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν κατά τις διάφορες φάσεις του εμμηνορροϊκού κύκλου. Εξετάζοντας διάφορους παράγοντες, όπως η κατανάλωση λίπους έναντι υδατανθράκων, η δυνατότητα για μυϊκή ανάπτυξη και η λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στις διάφορες φάσεις του κύκλου, η ομάδα μελέτης ανακάλυψε ελάχιστες έως καθόλου τυπικές αλλαγές. Αντίθετα, φαίνεται ότι κάθε γυναίκα αποτελεί μια μοναδική περίπτωση σε ό,τι αφορά στις διατροφικές ανάγκες που έχει κατά τη διάρκεια της περιόδου της.
«Οι γυναίκες μπορεί να αισθάνονται καλύτερα ή χειρότερα και μερικές υποφέρουν υπερβολικά σε διάφορες φάσεις του κύκλου τους», σχολίασε η δρ. Wageh. «Καθεμιά έχει ανάγκη από μια εξατομικευμένη προσέγγιση στην προπόνηση. Παρακολουθήστε τον κύκλο σας και τα συμπτώματά σας σε κάθε φάση και προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμα άσκησής σας. Δεν υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους», συμπλήρωσε.
Επομένως, οι ερευνητές δεν καταρρίπτουν τη διαπίστωση πλήθους γυναικών ότι οι επιδόσεις και οι αντοχές τους διαφοροποιούνται στη διάρκεια του μηνιαίου τους κύκλου, τονίζουν ωστόσο ότι κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και δεν μπορεί να υπάρξουν καθολικές οδηγίες για όλες τις γυναίκες.
Οι ερευνητές υποστήριξαν, τέλος, ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη για τις γυναίκες και τον εμμηνορροϊκό κύκλο, ώστε να παραχθούν δεδομένα, που θα συμβάλλουν στην καλύτερη ενημέρωση των επιλογών που έχουν οι γυναίκες καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου τους. Σε πρώτη φάση, οι μελετητές σχεδιάζουν να εξετάσουν μελλοντικά εάν τα συμπτώματα που σχετίζονται με την έμμηνο ρύση οφείλονται όντως στον εμμηνορροϊκό κύκλο ή είναι απόρροια άλλων φαινομένων, όπως η έλλειψη ύπνου, η κακή διατροφή και τα προβλήματα της καθημερινότητας.
Διαβάστε ακόμη:
Άσκηση: Το απρόσμενο χαρακτηριστικό που φρενάρει τη διάθεση μιας γυναίκας να αθληθεί
Οι τέσσερις καλύτερες ασκήσεις γυμναστικής
Η κίνηση που μειώνει κατά 22% τους πόνους περιόδου