Μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου διαπιστώνει νεότερη μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association, οι ενήλικες που διαγιγνώσκονται με στεφανιαία νόσο, ιδίως πριν από την ηλικία των 45 ετών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας αργότερα στη ζωή τους.
«Αν και η στεφανιαία νόσος έχει συσχετιστεί στο παρελθόν με τον κίνδυνο άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες, η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη που εξετάζει κατά πόσον η ηλικία εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας αργότερα στη ζωή των πασχόντων» αναφέρει η Δρ Fanfan Zheng, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στη Σχολή Νοσηλευτικής της Κινεζικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών και του Peking Union Medical College στο Πεκίνο της Κίνας.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την πιθανή σχέση μεταξύ της ηλικίας κατά την εμφάνιση της στεφανιαίας νόσου και της ανάπτυξης άνοιας αναλύοντας δεδομένα υγείας από τη βρετανική Biobank και εστιάζοντας συγκεκριμένα σε 432.667 Βρετανούς, με μέση ηλικία τα 57 έτη. Από αυτόν τον μεγάλο όγκο συμμετεχόντων, παρατηρήθηκαν 5.876 περιπτώσεις άνοιας, 2.540 περιπτώσεις νόσου Αλτσχάιμερ και 1.220 περιπτώσεις αγγειακής άνοιας που εμφανίστηκαν κατά μέσο όρο σε 13 χρόνια παρακολούθησης.
Όπως διαπιστώθηκε και σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που δεν είχαν στεφανιαία νόσο, οι συμμετέχοντες με στεφανιαία νόσο είχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας κατά 36%, 13% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ και 78% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής άνοιας. Πιο συγκεκριμένα, η πρόωρη έναρξη της στεφανιαίας νόσου συσχετίστηκε με 25% αυξημένο κίνδυνο άνοιας, 29% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και 22% αυξημένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας.
Η ηλικία έπαιζε βασικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης της άνοιας, καθώς οι συμμετέχοντες που διαγνώστηκαν με στεφανιαία νόσο πριν από την ηλικία των 45 ετών διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Το στοιχείο που μας εξέπληξε περισσότερο ήταν η γραμμική σχέση μεταξύ της ηλικίας εμφάνισης της στεφανιαίας νόσου και της άνοιας. Αυτό αποδεικνύει τη βλάβη που θα μπορούσε να προκαλέσει η πρόωρη στεφανιαία νόσος στην υγεία του εγκεφάλου» παρατήρησε η Δρ. Zheng. «Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζουν περισσότερο και διαγιγνώσκονται με στεφανιαία νόσο σε νεότερη ηλικία, είναι πιθανό να υπάρξει μεγάλη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν με άνοια τα επόμενα χρόνια. Οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα που διαγιγνώσκονται με στεφανιαία νόσο σε νεαρή ηλικία. Το επόμενο βήμα είναι να προσδιοριστεί εάν η τροποποίηση του καρδιαγγειακού κινδύνου νωρίς στη ζωή θα προάγει την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου αργότερα στη ζωή» καταλήγει.
Διαβάστε επίσης:
Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που προστατεύει την καρδιά και καταπολεμά τη φλεγμονή
Πέντε top tips που δυναμώνουν την καρδιά – Βάλτε τα στη ζωή σας αμέσως!
Στεφανιαία νόσος: Η γρήγορη και ασφαλής εξέταση των 25′ που συμφέρει