Διπλά φαίνεται πως είναι τα οφέλη από τη λήψη ενός αντικαταθλιπτικού σκευάσματος, καθώς εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης φαίνεται πως βελτιώνει εξίσου τα συμπτώματα του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν αμιτριπτυλίνη είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο.
Η μελέτη διεξήχθη σε περιβάλλον πρωτοβάθμιας περίθαλψης, όπου οι γενικοί γιατροί συνταγογραφούσαν τη συγκεκριμένη ουσία. Η αμιτριπτυλίνη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που είναι γνωστά ως τρικυκλικά. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε υψηλές δόσεις για τη θεραπεία της κατάθλιψης, αλλά πλέον συνταγογραφείται σπάνια για το σκοπό αυτό λόγω της ανάπτυξης νεότερων θεραπειών.
«Η νέα μας μελέτη αποδεικνύει ότι οι γενικοί ιατροί θα μπορούσαν να προτρέπουν τους ασθενείς να δοκιμάσουν μια χαμηλή δόση αμιτριπτυλίνης, εάν τα συμπτώματα του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου δεν έχουν βελτιωθεί με τις συνιστώμενες θεραπείες πρώτης γραμμής» σημείωσε ο συν-ερευνητής της μελέτης Alexander Ford, καθηγητής γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Leeds.
Αν και οι γενικοί ιατροί συνταγογραφούν ήδη χαμηλές δόσεις αμιτριπτυλίνης για παθήσεις όπως ο χρόνιος νευρικός πόνος και η πρόληψη της ημικρανίας, τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά της στη θεραπεία του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου παρέμεναν ασαφή. Οι περισσότερες διαθέσιμες θεραπείες για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και οι ασθενείς συχνά εμφανίζουν επίμονα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό πόνο και μεταβολές στην κινητικότητα του εντέρου.
Ενώ προηγούμενες μικρές δοκιμές υπέδειξαν πιθανά οφέλη των χαμηλών δόσεων τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου σε ασθενείς νοσοκομειακής κλινικής με πιο δύσκολα συμπτώματα, η δοκιμή ATLANTIS αποτελεί την πρώτη τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή χαμηλής δόσης αμιτριπτυλίνης έναντι ενός δισκίου εικονικού φαρμάκου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Πρόκειται επίσης για τη μεγαλύτερη δοκιμή του είδους της παγκοσμίως.
Η μελέτη διερεύνησε 463 άτομα με διαγνωσμένο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου από το West Yorkshire, το Wessex και τη Δυτική Αγγλία, τα οποία προσλήφθηκαν από 55 γενικά ιατρεία. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν τυχαία να λάβουν είτε αμιτριπτυλίνη είτε εικονικό φάρμακο, ενώ ρύθμιζαν οι ίδιοι τη δοσολογία με βάση τα συμπτώματα και τυχόν παρενέργειες χρησιμοποιώντας ένα έγγραφο προσαρμογής της δόσης των ασθενών που δημιουργήθηκε ειδικά για τη δοκιμή.
Μετά από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν αμιτριπτυλίνη ανέφεραν σημαντική βελτίωση στις βαθμολογίες των συμπτωμάτων τους σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Ειδικότερα, είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν συνολική βελτίωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν επίσης τις βαθμολογίες άγχους και κατάθλιψης των συμμετεχόντων, οι οποίες παρέμειναν αμετάβλητες. Αυτό υποδηλώνει ότι τα ευεργετικά αποτελέσματα της αμιτριπτυλίνης σχετίζονταν κυρίως με την επίδρασή της στο έντερο και όχι με τυχόν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Επιπροσθέτως, οι παρενέργειες ήταν γενικά ήπιες, όπως η ξηροστομία τις πρωινές ώρες.
Διαβάστε ακόμη:
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Οι ασκήσεις που ανακουφίζουν
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Οι τροφές που φουσκώνουν – Η διατροφή που ανακουφίζει
Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πώς αντιμετωπίζεται – Ο κατάλληλος σύμμαχος