Ένας από τους πιο σοβαρούς τύπους καρκίνου του δέρματος, το μελάνωμα, φαίνεται πως δεν είναι τελικά ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός της υγείας του δέρματος.
Μια ομάδα Ευρωπαίων δερματολόγων διαπίστωσε ότι οι λιγότερο θανατηφόρες μορφές καρκίνου του δέρματος, όπως ο μη μελανωματικός καρκίνος, οδηγούν πλέον στην πλειονότητα των θανάτων. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η μελέτη διαπίστωσε υψηλή συχνότητα καρκίνου του δέρματος σε ανοιχτόχρωμους και ηλικιωμένους πληθυσμούς από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και την Ιταλία.
Πιο συγκεκριμένα, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, αντιπροσώπευαν περισσότερα από τα 3/4 όλων των περιπτώσεων καρκίνου του δέρματος το 2020 και οδήγησαν σε σχεδόν 64.000 θανάτους παγκοσμίως. Το μελάνωμα σε αντιστοιχία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 57.000 άτομα.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι επειδή τα περιστατικά του μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος συχνά υποδιαγιγνώσκονται, ο πραγματικός αντίκτυπος μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος από ό,τι εκτιμάται. Αυτό συμβαίνει, διότι η εκδήλωσή τους στο δέρμα είναι διαφορετική: το μελάνωμα εμφανίζεται με τη μορφή σπίλων διαφορετικών αποχρώσεων και με ακανόνιστα όρια. Αντίθετα, οι μη μελανωματικοί καρκίνοι μπορεί να είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν, καθώς εμφανίζονται ως κηρώδη εξογκώματα στο χρώμα του δέρματος ή κηλίδες κόκκινου φολιδωτού δέρματος που μπορεί στην αρχή να φαίνονται αρκετά ακίνδυνες.
Ο δρ. Thierry Passeron, συν-συγγραφέας της μελέτης και δερματολόγος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νίκαιας στη Γαλλία, δήλωσε: «Παρόλο που ο μη μελανωματικός καρκίνος είναι λιγότερο πιθανό να αποβεί μοιραίος σε σύγκριση με το μελάνωμα, ο επιπολασμός του είναι εντυπωσιακά υψηλότερος. Η σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισής του έχει, επομένως, οδηγήσει σε σημαντικότερες συνολικές επιπτώσεις».
Το 2020, υπήρχαν σχεδόν 1,2 εκατομμύρια καταγεγραμμένες περιπτώσεις μη μελανωματικού καρκίνου του δέρματος παγκοσμίως, σε σύγκριση με 324.635 περιπτώσεις μελανώματος. Ακόμα όμως και σε χώρες με σκουρόχρωμα δέρμα, όπως στην Αφρική, καταγράφηκαν 11.281 θάνατοι λόγω του καρκίνου του δέρματος.
«Όσο ανησυχητικά κι αν είναι αυτά τα στοιχεία, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υποεκτιμημένα. Ο μη μελανωματικός καρκίνος συχνά υποεκτιμάται στα μητρώα καρκίνου, γεγονός που καθιστά δύσκολη την κατανόηση της πραγματικής επιβάρυνσης» προσθέτει ο δρ. Passeron.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Εκτός από τη διερεύνηση της συνολικής επιβάρυνσης των καρκίνων του δέρματος, η ερευνητική ομάδα εντόπισε συγκεκριμένες ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Αυτές περιλάμβαναν άτομα που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους, λήπτες μεταμοσχεύσεων οργάνων και άτομα που πάσχουν από τη δερματική πάθηση Μελαχρωματική ξηροδερμία (xeroderma pigmentosum), μια κληρονομική κατάσταση ακραίας ευαισθησίας στον ήλιο.
Ούτε όμως και η επάρκεια σε δερματολόγους θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα: «Η μελέτη μας δε βρήκε συνεπή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η ύπαρξη περισσότερων δερματολόγων ανά κάτοικο θα μπορούσε να μειώσει τα ποσοστά θνησιμότητας. Παραδόξως, χώρες όπως η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, με λιγότερους δερματολόγους, παρουσίασαν χαμηλές αναλογίες θνησιμότητας προς περιστατικά. Επομένως, πρέπει να διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν αυτές οι χώρες για να μειώσουν τις επιπτώσεις του καρκίνου του δέρματος» σημειώνει ο δρ. Passeron.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) στο Βερολίνο της Γερμανίας.
Διαβάστε επίσης:
Μελάνωμα: Το πρώτο mRNA εμβόλιο που αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπισή του
Μελάνωμα: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο – Οδηγίες προστασίας
Μελάνωμα: Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή νέος θεραπευτικός συνδυασμός