Σε μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη κατέληξε μια ερευνητική ομάδα από το Mass General Brigham, το Ινστιτούτο Wyss του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο Dana-Farber για τον καρκίνο, σε συνεργασία με συναδέλφους από πολλά ερευνητικά κέντρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νέας έρευνας, που δημοσιεύονται στο Cancer Discovery, ένα υπερευαίσθητο τεστ αίματος είναι ικανό να ανιχνεύσει μια πρωτεΐνη που εντοπίζεται μόνο στους καρκινικούς ιστούς, αποτελώντας βιοδείκτη πολλών τύπων καρκίνου. Εάν η αποτελεσματικότητά του επιβεβαιωθεί, αναμένεται να φέρει επανάσταση στη διάγνωση, αλλά και τη διαχείριση της νόσου.
Οι ερευνητές συνέλεξαν και εξέτασαν δείγματα αίματος ασθενών με διαφορετικούς τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου των ωοθηκών και του παχέος εντέρου, αξιοποιώντας την τεχνολογία ανίχνευσης μεμονωμένων μορίων SIMOA, η οποία αναπτύχθηκε στο εργαστήριο του δρ. David Walt από το Τμήμα Παθολογίας του Brigham and Women’s Hospital και ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham. Το τεστ είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει την πρωτεΐνη ORF1p, που, όπως είναι γνωστό, εντοπίζεται σε πολλούς καρκινικούς ιστούς, όχι όμως σε υγιείς, με αποτέλεσμα να «μαρτυρά» την ύπαρξη κάποιας μορφής καρκίνου στον οργανισμό.
Όπως διαπιστώθηκε, το τεστ μέτρησε με επιτυχία τα επίπεδα της ORF1p στα δείγματα αίματος. Επιπλέον, η εξέταση δειγμάτων ιστού από 200 βιοψίες του παχέος εντέρου και 75 βιοψίες του οισοφάγου, που ελήφθησαν από ασθενείς σε διαφορετικά στάδια καρκίνου, έδειξε ότι η ORF1p εκφραζόταν μόνο στους καρκινικούς ιστούς, αλλά και στις πρόδρομες βλάβες υψηλού κινδύνου για καρκίνο.
«Μείναμε άναυδοι από το πόσο καλά φάνηκε να λειτουργεί το τεστ στην ανίχνευση της έκφρασης του βιοδείκτη σε διαφορετικούς τύπους καρκίνου», ανέφερε ο ερευνητής Martin Taylor από το Τμήμα Παθολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, επίσης ιδρυτικό μέλος του Mass General Brigham. «Τα αποτελέσματά μας ενισχύουν την άποψη ότι η έκφραση της ORF1p αποτελεί ‘‘σήμα κατατεθέν’’ του καρκίνου και μάλιστα ότι εκφράζεται νωρίς κατά τη διαδικασία της καρκινικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Στα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτής της εξέτασης συγκαταλέγεται το χαμηλό της κόστος, το γεγονός ότι έστω και μισή σταγόνα αίματος αρκεί για να εντοπίσει τον βιοδείκτη και μάλιστα ακόμη κι αν αυτός υφίσταται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι αυτό το τεστ θα προσφέρει τη δυνατότητα πιο έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, αλλά και καλύτερης παρακολούθησης των ασθενών μετά τη διάγνωση.
Η ερευνητική ομάδα επεσήμανε ότι η μελέτη είχε έναν σημαντικό περιορισμό: Δεν παρείχε σημαντικές πληροφορίες, όπως το ακριβές σημείο των καρκινικών ιστών στο σώμα. Επιπροσθέτως, δεν φάνηκε να μπορεί να εντοπίσει με επιτυχία όλες τις μορφές καρκίνου και τους υποτύπους τους. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό το διαγνωστικό εργαλείο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με άλλες εξετάσεις, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση, την αποτελεσματικότερη διαχείριση του καρκίνου, την καλύτερη ανταπόκριση των ασθενών στις θεραπείες και την έγκαιρη εφαρμογή προσαρμογών, όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Οι ερευνητές συνεργάζονται τώρα με κλινικούς γιατρούς, προκειμένου να ελέγξουν την ακρίβεια του τεστ σε μεγαλύτερες μελέτες και διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών, ώστε να αξιολογηθεί εκτενέστερα η αξία του βιοδείκτη ORF1p στην ανίχνευση του καρκίνου.
Διαβάστε ακόμη:
Καρκίνος του μαστού: Η νόσος που δεν πρέπει να φοβίζει – Κλειδί η έγκαιρη διάγνωση
Καρκίνος: Έξι ύποπτα σημάδια που προειδοποιούν για τη νόσο – Τι να κάνετε