Η αραίωση και απώλεια μαλλιών αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, επιβεβαιώνουν με νέα στοιχεία ερευνητές από το Ιατρικό Ερευνητικό Κέντρο QIMR Berghofer στην Αυστραλία, μέσα από μια ολοκληρωμένη έρευνα για τη σύνδεση της ανδρικής φαλακρότητας με τις δερματικές κακοήθειες που δημοσιεύεται στο Nature Communications.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Δρ Jue-Sheng Ong, σκοπός της μελέτης ήταν να διακριβωθεί αν τα επίπεδα τεστοστερόνης ή η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι ο υπαίτιος μηχανισμός. Στους άνδρες, η ανδρογενετική αλωπεκία προκαλείται από την επίδραση των ανδρογόνων στα τριχοθυλάκια. Η ελεύθερη τεστοστερόνη και διϋδροτεστοστερόνη βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
«Τα επίπεδα τεστοστερόνης αποτελούν σημαντικό παράγοντα της ανδρικής φαλακρότητας, με ορισμένες μελέτες να υποδηλώνουν πιθανή εμπλοκή τους στην αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του δέρματος» ανέφερε ο Δρ Ong. Εντούτοις, η προφανής εξήγηση αποδείχθηκε η σωστή: οι άνδρες με τριχόπτωση και φαλάκρα είναι πιο επιρρεπείς στις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος στο κεφάλι και το λαιμό τους, καθώς λείπει η σημαντική προστασία που εξασφαλίζουν τα μαλλιά.
Η ερευνητική ομάδα προχώρησε σε εκτεταμένες γενετικές αναλύσεις για να αποκτήσει τεκμηριωμένη και ολοκληρωμένη εικόνα της αλωπεκίας με τον καρκίνο του δέρματος, «για να αποδείξουμε την αιτιώδη συνάφεια και να ενημερώσουμε με αποδείξεις για την καλύτερη πρόληψη έναντι των θανατηφόρων καρκίνων του δέρματος, ακόμη και αν οι απαντήσεις φαίνονται προφανείς» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής και Αναπληρωτής Καθηγητής Matthew Law.
Επί τούτω, ανέλυσαν γονιδιακά δεδομένα για περισσότερα από 29.000 περιστατικά μελανώματος και ακανθοκυτταρικού καρκινώματος από τη μεγαλύτερη αυστραλιανή έρευνα για τον καρκίνο του δέρματος QSkin Study και το Αυστραλιανό Ινστιτούτο για το Μελάνωμα. Παράλληλα, στην ανάλυση ενσωματώθηκαν γονιδιακά ευρήματα ευρείας κλίμακας σχετικά με την τεστοστερόνη και την τριχόπτωση, ούτως ώστε να διερευνηθεί αν τα γονίδια που προδιαθέτουν για υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης ή ανδρογενετικής αλωπεκίας επηρεάζουν τον κίνδυνο δερματικής κακοήθειας.
Πράγματι, η ανάλυση επιβεβαίωσε τον ισχυρό συσχετισμό μεταξύ της φαλακρότητας και καρκίνων του δέρματος και συμπέρανε ότι η μεγαλύτερη έκθεση στον ήλιο αποτελεί τον βασικό μηχανισμό, με τα γονίδια που εμπλέκονται στην απώλεια μαλλιών και το χρώμα του δέρματος να διαδραματίζουν κάποιον -μικρότερο ίσως- ρόλο.
«Δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι καθοριστικής σημασίας για τη σύνδεση φαλακρότητας και καρκίνου του δέρματος. Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήταν αυτό της επικάλυψης των γονιδίων που προκαλούν τριχόπτωση και αυτών που επηρεάζουν την απόχρωση της επιδερμίδας. Το χρώμα του δέρματος είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος και τα συμπεράσματά μας υποδηλώνουν ότι μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο της κακοήθειας και στα άτομα με τριχόπτωση. Ωστόσο, η αυξημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παραμένει βασικό αίτιο για τη σχέση φαλακρότητας και δερματικού καρκίνου» σχολίασε ο Δρ Ong.
Περαιτέρω ανάλυση στα γονιδιακά ευρήματα έδειξε ότι η αλωπεκία συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος στην περιοχή της κεφαλής και του λαιμού, καθώς η απουσία μαλλιών αφήνει τα εν λόγω μέρη του σώματος έκθετα στον ήλιο.
Διαβάστε επίσης:
Μελάνωμα: Καινοτόμες κάψουλες βελτιώνουν την ανταπόκριση στη θεραπεία – Δεν φαντάζεστε τι περιέχουν
Τριχόπτωση: Τέσσερα τρόφιμα που βοηθούν να μην «τα χάσετε»
Τριχόπτωση: Αυτές είναι οι καλύτερες φαρμακευτικές λύσεις