Τα συμπληρώματα φυτοστερόλης προτείνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο PLOS Biology ως εργαλείο ανάσχεσης της πρεσβυακουσίας ή βαρηκοΐας γήρανσης. Οι φυτικές στερόλες, οι «χοληστερόλες των φυτών» δηλαδή που έχουν δομή παρόμοια με τη ζωική χοληστερόλη και αφθονούν σε τρόφιμα όπως το σουσάμι, τα φιστίκια, η ντομάτα, η αγκινάρα, ο ηλιόσπορος, η μπανάνα, τα κεράσια, τα σύκα, τα καρύδια και τα δημητριακά ολικής άλεσης κ.α., μπορούν να υποκαταστήσουν το έλλειμμα που έρχεται με το γήρας.
Τα αισθητικά κύτταρα της ακοής (τριχωτά κύτταρα) στο εσωτερικό αυτί, τα έξω τριχωτά κύτταρα (OHC) όπως λέγονται, λειτουργούν ως ενισχυτές του ήχου, χάρη στη δυνατότητά τους να κινούνται και να μεταβάλλουν το μήκος τους. Καθώς γερνάμε, αυτή η ικανότητα επιμήκυνσης (πόλωση) χάνεται, με συνέπεια την αδυναμία ενίσχυσης του ήχου και τη σταδιακής απώλειας ακοής. Η χοληστερόλη διαδραματίζει κομβικό ρόλο στη διαδικασία της πόλωσης. Καθώς η χοληστερόλη του εγκεφάλου μειώνεται με την ηλικία, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η απώλεια ακοής μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια χοληστερόλης στα έξω τριχωτά κύτταρα. Για να ελέγξουν την υπόθεση, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια.
Σε πρώτο στάδιο, μέτρησαν τα επίπεδα του ενζύμου CYP46A1 στα έξω τριχωτά κύτταρα του εσωτερικού αυτιού. Πρόκειται για ένα ειδικό ένζυμο που εμπλέκεται στην αποβολή και εν γένει τον κύκλο της χοληστερόλης στον εγκέφαλο. Κατά τα αναμενόμενα, η συγκέντρωση του ενζύμου ήταν υψηλότερη στα αυτιά των ηλικιωμένων ποντικών συγκριτικά με τα νεότερα, με αποτέλεσμα χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης.
Στη συνέχεια, για να φωτίσουν τους υπαίτιους μηχανισμούς, προκάλεσαν τεχνητή απώλεια ακοής σε νεαρά ποντίκια χορηγώντας τους εφαβιρένζη, ένα αντιρετροϊκό φάρμακο που ενεργοποιεί το ένζυμο CYP46A1, και εξέτασαν αν η αύξηση της χοληστερόλης στον εγκέφαλο θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη δράση του φαρμάκου.
Δεδομένου ότι οι χοληστερόλες δεν μπορούν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, η ερευνητική ομάδα επέλεξε τις φυτοστερόλες, που μπορούν να τον διασχίσουν και να συσσωρευτούν στον εγκέφαλο. Τα νεαρά ποντίκια που έλαβαν το αντιρετροϊκό φάρμακο και συνδυαστικά συμπληρώματα φυτοστερολών τρεις εβδομάδες, σημείωσαν βελτίωση στη λειτουργία των έξω τριχωτών κυττάρων.
Οι ερευνητές χαρακτήρισαν τα ευρήματά τους ως «πολύ ελπιδοφόρα» για την πρόληψη ή τη θεραπεία της απώλειας ακοής, διευκρίνισαν ωστόσο ότι θα πρέπει να γίνουν κλινικές δοκιμές προτού εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και προτού συσταθεί η λήψη συμπληρωμάτων για την καταπολέμηση ή ακόμη και την αναστροφή της βαρηκοϊας γήρανσης.
Διαβάστε επίσης:
Απώλεια ακοής: 3 περιπτώσεις που η κατάσταση αναστρέφεται
Η συνήθεια που πρέπει όλοι να κόψουμε μετά το ντους