Θα μπορούσαν οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αφαίρεση της σκωληκοειδίτιδας να αποτελέσουν παρελθόν στο κοντινό μέλλον; Σουηδοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι η οξεία σκωληκοειδίτιδα θα μπορούσε αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί και μη επεμβατικά, με τη χρήση αντιβιοτικών.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα υποστηρίζουν ότι ο μόνος κίνδυνος από τη μη χειρουργική επέμβαση και τη χρήση αντιβιοτικών είναι μια νέα αναζωπύρωση της σκωληκοειδίτιδας. «Τα παρόντα δεδομένα θα είναι περαιτέρω ωφέλιμα τόσο για τους κλινικούς γιατρούς όσο και για τους ασθενείς κατά τη λήψη μιας θεραπευτικής απόφασης» επισημαίνουν οι ερευνητές.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα αναγνωρίζεται εύκολα από τον πόνο στην κοιλιά και δεξιά και, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή των ασθενών. Κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, η σκωληκοειδής απόφυση αφαιρείται από το σώμα αφού οι γιατροί κάνουν τρεις ή τέσσερις μικροσκοπικές τομές στην κοιλιά. Μετά τη χειρουργική επέμβαση ρουτίνας, οι περισσότεροι ασθενείς είναι σε θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους την επόμενη ημέρα και να επανέλθουν στις κανονικές τους δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα.
Παρόλα αυτά, περίπου ένας στους δέκα ασθενείς υποφέρει από παρενέργειες από την ίδια την επέμβαση.
Για τη διεξαγωγή της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο JAMA surgery, οι ειδικοί ανέλυσαν δύο ξεχωριστές μελέτες, οι οποίες αξιολόγησαν τα αποτελέσματα 292 ασθενών που νοσηλεύτηκαν με σκωληκοειδίτιδα. Σαράντα πάσχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες στο πλαίσιο της πρώτης μελέτης. Οι μισοί έλαβαν σκωληκοειδεκτομή, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αντιβιοτικά για 10 ημέρες. Όλοι, εκτός από έναν ασθενή, ανάρρωσαν επιτυχώς.
Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας ήταν 86% στη δεύτερη και μεγαλύτερη μελέτη. Όταν συγκεντρώθηκαν τα αποτελέσματα και των δύο μελετών, προέκυψε ότι το 40% των ασθενών που έλαβαν αντιβιοτικά χρειάστηκε αργότερα σκωληκοειδεκτομή.
«Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν μη χειρουργικά δεν παρουσίασαν υποτροπή και απέφυγαν τη χειρουργική επέμβαση σε διάστημα περίπου δύο δεκαετιών. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους της μη χειρουργικής αντιμετώπισης, εκτός από την υποτροπή της σκωληκοειδίτιδας» σημειώνουν οι ερευνητές. Παρατήρησαν, ωστόσο, ότι τα διαγνωστικά πρότυπα των επεμβάσεων εκείνη την εποχή, διέφεραν από τα σημερινά.
Όπως προσθέτουν, οι γιατροί αναλαμβάνουν «πολύ υψηλότερα ποσοστά απεικόνισης» τώρα, πρόσθεσαν, πράγμα που σημαίνει ότι λιγότεροι ασθενείς διαγιγνώσκονται λανθασμένα με σκωληκοειδίτιδα.
Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές μελέτες έχουν δείξει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με σκωληκοειδίτιδα μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με αντιβιοτικά αντί να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση.
Διαβάστε ακόμη:
Αντιβιοτικά: Οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων που τα παίρνουν συχνότερα
Επιπλοκές χειρουργείου: Πόσο αυξάνονται όταν οι αναισθησιολόγοι έχουν «βαρύ» πρόγραμμα
Γενική αναισθησία: «Ξύπνιος» ο ένας στους δέκα – Έρευνα αποκαλύπτει