Το αμύγδαλο έχει σημαντική θρεπτική αξία, όχι τόσο σε θεραπευτικό επίπεδο, αλλά κυρίως για την πρόληψη σημαντικών ασθενειών, πρόωρης γήρανσης του οργανισμού, καθώς επίσης και τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του καρδιαγγειακού, γαστρεντερικού και αναπνευστικού συστήματος. Η θρεπτική του αξία, λοιπόν, είναι σημαντική και η δράση του απλώνεται σε ένα μεγάλο πεδίο καταστάσεων.
Συγκεκριμένα, τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα. Περιέχουν φώσφορο, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες των συμπλεγμάτων Β και Ε. Περιέχουν επίσης μονοακόρεστα λίπη, ωφέλιμα για την καρδιά, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη.
Τρεις από τις κυριότερες ευεργετικές τους ιδιότητες συνοψίζονται παρακάτω:
Βοηθούν σε γαστρεντερολογικά προβλήματα
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, ενώ παράλληλα η υψηλή περιεκτικότητά τους σε έλαια ρυθμίζει την οξύτητα των πεπτικών υγρών και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του στομάχου, όπως οι καούρες.
Συμβάλλουν στην καλή υγεία του εγκεφάλου
Η ριβοφλαβίνη και η L-καρνιτίνη που βρίσκονται σε υψηλή περιεκτικότητα στα αμύγδαλα, βοηθούν στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος, ενώ παράλληλα ενισχύουν
την δραστηριότητα του εγκεφάλου και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Βοηθούν στον έλεγχο του βάρους
Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, η κατανάλωση αμυγδάλων τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μειώνει κατά 30% τις πιθανότητες να πάρει κανείς βάρος σε σχέση με αυτούς που δεν καταναλώνουν αμύγδαλα ή τα καταναλώνουν σπάνια.
Διαβάστε επίσης:
Υπερτροφές: Ο Νο1 καρπός που πρέπει όλοι να τρώμε – Δεν είναι τα αμύγδαλα
Οι ξηροί καρποί που έχουν τόση βιταμίνη Ε όση μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
Τα πέντε καλύτερα σνακ που μειώνουν χοληστερόλη και πίεση
*Απόσπασμα από το βιβλίο «Τρώμε και ομορφαίνουμε – Πολύτιμα μυστικά της υγείας μας, κρυμμένα στην Ελληνική κουζίνα».