Η στοματική υγιεινή είναι ένα καθημερινό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Οφείλουμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά, αλλά και να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, ώστε να προλαμβάνουμε τυχόν παθήσεις. Ακόμη, όμως, και αν ακολουθούμε υγιείς συνήθειες, είναι πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με κινδύνους στοματικής υγείας, οι οποίοι ενδεχομένως να προκύπτουν ακόμη και από τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδοντόκρεμα. Η πλειονότητα των σχετικών προϊόντων του εμπορίου περιέχουν φθόριο, ένα ισχυρό εργαλείο για τη στοματική υγιεινή, το οποίο, ωστόσο, εάν καταποθεί, ενδέχεται να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Ο κίνδυνος είναι ενισχυμένος για τα παιδιά, που συχνά καταπίνουν μέρος της οδοντόκρεμας που χρησιμοποιούν. Για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος, οι γονείς μειώνουν την ποσότητα που χρησιμοποιούν τα παιδιά, αυτό όμως έχει παράλληλα ως αποτέλεσμα να ελαττώνεται η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Poznan διερωτήθηκε εάν θα μπορούσε να υπάρξει μια οδοντόκρεμα που να μην περιέχει φθόριο, αλλά να παραμένει εξίσου αποτελεσματική. Αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια άλλη ουσία, ο υδροξυαπατίτης (το κυριότερο συστατικό του σμάλτου) θα μπορούσε να αποδειχθεί εξίσου αποτελεσματική στη σωστή καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και την προστασία από την τερηδόνα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Frontiers in Public Health.
Ο υδροξυαπατίτης είναι ένα ορυκτό φωσφορικό ασβέστιο και αποτελεί την κύρια ουσία του σμάλτου των δοντιών. Έχει αποδειχθεί ασφαλής για κατανάλωση από τον άνθρωπο, ενώ έχει διαπιστωθεί ότι βοηθά στην αντιμετώπιση στοματικών παθήσεων, όπως η περιοδοντίτιδα. Πρόκειται για μια ουσία ικανή τόσο να εμποδίσει την αφαλάτωση των δοντιών, όσο και να ανακόψει την πρόοδο των κατεστραμμένων επιφανειών των δοντιών.
«Ο υδροξυαπατίτης είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική λύση για καθημερινή χρήση, με στόχο στην πρόληψη της τερηδόνας», δήλωσε η Elzbieta Paszynska, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Poznan, που συμμετείχε στη σχετική έρευνα και συνέταξε το κείμενο της μελέτης. «Στην οδοντιατρική περίθαλψη προτεραιότητα έχουν οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές. Μία οδοντόκρεμα χωρίς φθόριο θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ιδιαίτερα ευεργετική λύση, που θα απέτρεπε αποτελεσματικά την ανάγκη για επεμβατική θεραπεία κατά της τερηδόνας», πρόσθεσε.
Προκειμένου να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές ζήτησαν από 189 ενήλικες ηλικίας 18-45 ετών, χωρίς συγκεκριμένες οδοντικές παθήσεις, να λάβουν μέρος σε μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών. Στόχος ήταν, με την ολοκλήρωση της μελέτης, οι συμμετέχοντες να μην παρουσιάσουν οδοντικά προβλήματα.
Τελικά, 171 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη δοκιμή, έχοντας χωριστεί σε δύο ομάδες: Η μία χρησιμοποιούσε την οδοντόκρεμα υδροξυαπατίτη, ενώ η άλλη τη φθοριούχο οδοντόκρεμα. Όλοι οι ασθενείς είχαν τουλάχιστον 10 υγιή δόντια, ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και δεν είχαν προϋπάρχοντα οδοντικά προβλήματα που έχρηζαν θεραπείας. Στους ασθενείς δόθηκαν ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, ανταλλακτικές κεφαλές, καθώς και ουδέτερα συσκευασμένη οδοντόκρεμα, ώστε να μην είναι γνωστό τόσο στους συμμετέχοντες, όσο και στους ερευνητές ποιοι έλαβαν οδοντόκρεμα υδροξυαπατίτη και ποιοι οδοντόκρεμα με φθόριο. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες δεν χρησιμοποιούσαν άλλα προϊόντα στοματικής φροντίδας, βούρτσιζαν τα δόντια τους δύο φορές την ημέρα, μετά τα γεύματα, για τρία λεπτά κάθε φορά.
Εξίσου αποτελεσματικός ο υδροξυαπατίτης
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ασθενείς επισκέπτονταν τους κλινικούς γιατρούς κάθε έξι μήνες, ώστε να παρακολουθείται η πορεία τους. Τα δόντια τους εξετάστηκαν οπτικά και ελέγχθηκαν για τυχόν σκιές που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τυχόν προβλήματα μέσω μιας ειδικής συσκευής. Ένα διάλυμα αποκάλυψης πλάκας χρησιμοποιήθηκε επίσης για να διαπιστωθεί πόσο καθαρά ήταν τα δόντια.
Στο τέλος της δοκιμής, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, και στις δύο ομάδες, σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων δεν είχε παρουσιάσει κάποιο νέο πρόβλημα στα δόντια. Δε σημειώθηκε, επομένως, στατιστική διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ της οδοντόκρεμας υδροξυαπατίτη και της οδοντόκρεμας με φθόριο. Και οι δύο έδειξαν να λειτουργούν εξίσου καλά.
«Προγενέστερα ερευνητικά ευρήματα έχουν επίσης αναδείξει την επίδραση του υδροξυαπατίτη στην πρόληψη της τερηδόνας, ειδικά σε ομάδες κινδύνου όπως τα παιδιά και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία», δήλωσε η δρ. Paszynska. «Η νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο υδροξυαπατίτης προλαμβάνει την τερηδόνα στους ενήλικες, μια εξέλιξη σημαντική για τη δημόσια υγεία».
Διαβάστε ακόμη:
Στοματική υγεία: Η διαδεδομένη συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει τερηδόνα
Χάνετε δόντια; Δείτε ποιος σοβαρός κίνδυνος υγείας σας απειλεί