Η έρευνα του καθηγητή Ηλεκτρονικής υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Brian McKinstry και του Jingduan Yang, συγγραφέα, και ειδικού της κινεζικής ιατρικής και ψυχιατρικής, αναφέρεται στο πόσο τελικά μας ενδιαφέρει ως ασθενείς, η ηλικία του γιατρού μας. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατροί είχαν περισσότερες πιθανότητες να τους αποδοθούν θετικά χαρακτηριστικά, όπως ότι είναι σχολαστικοί, ευγενικοί και πρόθυμοι να ακούσουν. Η μέση προτιμώμενη ηλικία ήταν τα 42 έτη.
Η αλήθεια είναι ότι αυτά τα ευρήματα έρχονται να ενισχύσουν μια παγκόσμια συζήτηση που δημιουργείται γύρω από την αποτελεσματικότητα των γιατρών σε συνάρτηση με την ηλικία τους. Όταν πρόκειται για ιατρική περίθαλψη, μήπως ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι σοφότερος – και καλύτερος;
Με έναυσμα τα παραπάνω υπάρχει πλέον μια ανησυχία σχετικά με το πώς θα διασφαλιστεί ότι οι γιατροί θα διατηρούν τις κλινικές τους δεξιότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους. Το Αμερικανικό Συμβούλιο Εσωτερικής Ιατρικής (ABIM) απαιτεί από καιρό από τους παθολόγους να περνούν εξετάσεις κάθε 10 χρόνια για να διατηρούν την ιδιότητα του πιστοποιημένου ιατρού. Ωστόσο, η πολιτική αυτή τέθηκε πρόσφατα υπό έλεγχο λόγω της μεγάλης επιβάρυνσης των γιατρών και της έλλειψης αξιόπιστων αποδείξεων ότι οι διαδικασίες επαναπιστοποίησης βελτιώνουν την ποιότητα της περίθαλψης των γιατρών.
Από την άλλη πλευρά, οι επιστημονικές γνώσεις, η τεχνολογία και οι κλινικές κατευθυντήριες γραμμές αλλάζουν τόσο τακτικά που η ενημέρωσή τους και η ενσωμάτωσή τους στην κλινική πρακτική μπορεί να είναι εξουθενωτική και δύσκολη.
Όταν οι γιατροί είναι νέοι, μπορεί να κάνουν τον ασθενή να ανησυχεί ότι δεν είναι αρκετά έμπειροι για να μας παρέχουν σωστή φροντίδα. Ωστόσο, παρόλο που είναι νέοι, οι γιατροί αυτοί μπορεί να έχουν πιο σύγχρονες δεξιότητες, καθώς έχουν εκπαιδευτεί στις πιο πρόσφατες κλινικές πρακτικές και τεχνολογίες. Από την άλλη πλευρά, οι νεότεροι δεν διαθέτουν την πολυετή γνώση που προσφέρουν οι έμπειροι γιατροί στη φροντίδα ενός ασθενή.
Η πραγματική ερώτηση που πρέπει να εξετάσουμε είναι αυτή του κατά πόσο φθίνουν οι δεξιότητες των γιατρών καθώς μεγαλώνουν. Πολλοί πιστεύουν πως αυτό είναι πραγματικότητα, κυρίως αν σκεφτούμε ότι καθώς γερνάμε, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη νόησή μας και στη διαδικασία απόκτησης γνώσης και κατανόησης.
Από τις ξεπερασμένες πρακτικές και θεωρίες, τις ελλείψεις σύγχρονων μεθόδων και την δυσκολία ίσως να θυμούνται σημαντικές ιατρικές πληροφορίες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γιατροί μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανησυχία στους ασθενείς τους.
Πότε ο γιατρός σας είναι πολύ μεγάλος;
Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί γιατροί άνω των 60 ετών που διατηρούν εκπληκτικές δεξιότητες και μεγάλη οξυδέρκεια, συμβαδίζουν με τις ιατρικές εξελίξεις και παρέχουν ποιοτική φροντίδα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οποιοσδήποτε από τους γιατρούς, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, συμβαδίζει με τις τελευταίες κλινικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
Για πολλούς ασθενείς φαίνεται σημαντικό ένας γιατρός να διαχειρίζεται ενεργά ένα μεγάλο αριθμό ασθενών, καθώς θεωρείται ότι αυτό διατηρεί ισχυρές τις δεξιότητες ενός γιατρού. Σε χώρες της Δύσης, επικρατεί η άποψη ότι εάν κάποιος από τους γιατρούς είναι άνω των 65 ετών και η συνταξιοδότησή του είναι προ των πυλών, καλό είναι ο ασθενής να ξεκινήσει την αναζήτηση κάποιου νεότερου και πιο ενημερωμένου στα νέα δεδομένα.