Δεν είναι το ξενύχτι ένοχο για το μειωμένο προσδόκιμο ζωής των βραδινών τύπων, αλλά οι συνήθειες που το συνοδεύουν όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ υποστηρίζει νέα έρευνα.
Φινλανδοί ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία διδύμων επί 37 έτη παρατηρώντας τους διαφορετικούς χρονοτύπους, δηλαδή την φυσική τάση του κάθε οργανισμού να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα.
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκαν στο Chronobiology International αν και υπήρχαν μικρές διαφορές στο προσδόκιμο επιβίωσης ανάμεσα στους πρωινούς και τους βραδινούς τύπους, ήταν αυτές οι συνήθειες όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο που αύξαναν την πιθανότητα πρόωρου θανάτου για τους βραδινούς τύπους.
Για τον συγγραφέα της έρευνας δρ Christer Hublin από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Υγείας του Ελσίνκι τα ευρήματα είναι ενδεικτικά ότι ο χρονοτύπος δεν παίζει ρόλο στην θνησιμότητα.
Αντιθέτως ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας για τους βραδινούς τύπους σχετίζεται ξεκάθαρα με την μεγαλύτερη κατανάλωση καπνού και αλκοόλης σύμφωνα με τον δρ Hublin, σε αντιδιαστολή με τους πρωινούς τύπους.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία 23.000 ανδρών και γυναικών – όλων διδύμων – και ηλικίας 24 ετών οι οποίοι συμμετείχαν στην Φινλανδική Κοόρτη Διδύμων.
Επίσης μελέτησαν στοιχεία από τη βρετανική UK Biobank που δημοσιεύθηκαν σε έρευνα του 2018 όπου είχε διαπιστωθεί μια μικρή αύξηση κινδύνου θανάτου από κάθε αίτιο συμπεριλαμβανομένου των ασθενειών και των καρδιαγγειακών νόσων για τους ξενύχτηδες.
Οι συμμετέχοντες στις έρευνες δήλωσαν αν ήταν πρωϊνοί ή βραδινοί τύποι και έως ποιο βαθμό.
Σχεδόν 7.600 άτομα αναγνωρίστηκαν ως βραδινοί τύποι «σε κάποιο βαθμό» και περισσότεροι από 2.200 ως «σίγουρα» βραδινοί τύποι. Περισσότεροι από 6.300 ήταν πρωινοί τύποι σε κάποιο βαθμό και περισσότεροι από 6.700 ήταν ξεκάθαρα πρωινοί τύποι.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης την εκπαίδευση των συμμετεχόντων, την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ, την συνήθεια του καπνίσματος, τον ΔΜΣ και τη διάρκεια του ύπνου.
Στη συνέχεια, παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες έως και 37 χρόνια αργότερα, για να καταγράψουν τους θανάτουςι. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ξενύχτηδες ήταν νεότεροι, έπιναν ή και κάπνιζαν περισσότερο και ήταν λιγότερο πιθανό να κοιμούνται ένα οκτάωρο.
Περισσότεροι από 8.700 από τους συνολικούς συμμετέχοντες είχαν πεθάνει μέχρι το 2018. Η πιθανότητα θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ήταν 9% υψηλότερη μεταξύ των de facto ξενύχτηδων σε σύγκριση με τους πρωινούς τύπους.
Το κάπνισμα και το αλκοόλ προκάλεσαν σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους θανάτους, όχι ο χρονότυπος σημείωσαν οι ερευνητές. Οι μη καπνιστές δεν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Οι θάνατοι από το αλκοόλ ήταν από σχετική ασθένεια και τυχαία δηλητηρίαση από το αλκοόλ.
Διαβάστε επίσης
Ξενύχτι: Αρκεί ένας καφές για να κρατήσουμε τα μάτια ανοιχτά;
Καραντίνα και Ξενύχτια – Μια ώρα λιγότερος ύπνος, πόσες επιπλέον θερμίδες;