Φυσική νεφρική πρωτεΐνη ενδεχομένως να αλλάξει καθοριστικά τα δεδομένα στη θεραπεία του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, ενός εκ των πλέον επιθετικών υποτύπων της νόσου.
Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο Cancer Cell, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Princeton, με επικεφαλής τον καθηγητή Yibin Kang του Τμήματος Μοριακής Βιολογίας, παρατήρησαν ότι η πρωτεΐνη Tinagl1 καταστέλλει την ανάπτυξη του τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού σε εργαστηριακές συνθήκες. Και αυτό διότι καταφέρνει να στοχεύσει τα σήματα που ενθαρρύνουν την εξάπλωση του θανατηφόρου αυτού υποτύπου καρκίνου του μαστού.
Οι τριπλά αρνητικοί καρκίνοι του μαστού δεν έχουν τους τρεις συχνότερους υποδοχείς (οιστρογόνα, προγεστερόνη και πρωτεΐνη HER-2) που ταυτόχρονα πυροδοτούν την εκδήλωση της νόσου αλλά και την κάνουν να ανταποκρίνεται στις ορμονοθεραπείες. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι είναι από τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις ως προς τη θεραπευτική διαχείριση.
«Οι συγκεκριμένες ασθενείς έχουν τις χειρότερες πιθανότητες πρόγνωσης και επιβίωσης χωρίς μετάσταση μεταξύ όλων των κύριων υποκατηγοριών καρκίνου του μαστού» σημειώνει ο Δρ. Kang. Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 77% των γυναικών με τριπλά αρνητικό καρκίνο του μαστού επιβιώνει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, συγκριτικά με το 93% εκείνων που πάσχουν άλλους τύπος καρκίνου του μαστού.
Οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερα από 800 δείγματα όγκων και διαπίστωσαν ότι οι όγκοι με τα λιγότερο ενεργά γονίδια που κωδικοποιούν την πρωτεΐνη Tinagl1 ήταν πιθανότερο να προέρχονται από ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο καρκίνου και με λίγες πιθανότητες επιβίωσης. Την ίδια στιγμή, οι όγκοι με υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητα των συγκεκριμένων γονιδίων συνδέθηκαν με πιο ευοίωνα αποτελέσματα για τις ασθενείς.
Η πρωτεΐνη Tinagl1, η οποία εκτός από τους νεφρούς βρίσκεται στους μυς και στα αιμοφόρα αγγεία της μήτρας, αλληλεπιδρά με δομικές πρωτεΐνες, όπως το κολλαγόνο, έτσι ώστε να βοηθήσει τους διάφορους υποδοχείς να συνδεθούν μεταξύ τους.
Οι ερευνητές χορήγησαν μια εργαστηριακή παραλλαγή αυτής της πρωτεΐνης σε ποντίκια με καρκίνου του μαστού για περισσότερες από επτά εβδομάδες, με αποτέλεσμα την καταστολή της αύξησης του όγκου στα τρωκτικά και τη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης του καρκίνου στους πνεύμονές τους.
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που παρατήρησαν οι επιστήμονες είναι ότι η χορήγηση της πρωτεΐνης δεν προκάλεσε παρενέργειες, ακόμα κι όταν οι όγκοι είχαν δώσει μετάσταση.