Τα άτομα με αλλεργικά νοσήματα, όπως το άσθμα ή το έκζεμα, ενδεχομένως να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με νεότερη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of the Rheumatic Diseases.
Τα καλά νέα, όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι τα φάρμακα για την καταστολή των αλλεργικών αντιδράσεων θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση αυτού του κινδύνου.
Παρότι υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση για τα αλλεργικά νοσήματα, δεν ισχύει το ίδιο και για την οστεοαρθρίτιδα, καθώς παρά τον επιπολασμό της νόσου, δεν υπάρχει ακόμη αποτελεσματική θεραπεία που εστιάζει στη ρίζα του προβλήματος.
Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η ενεργοποίηση ενός τύπου λευκών αιμοσφαιρίων που ονομάζονται μαστοκύτταρα και οι φλεγμονώδεις χημικές ουσίες (κυτοκίνες) που εμπλέκονται στις αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να έχουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοαρθρίτιδας.
Η διπλή διερεύνηση
Για να διερευνηθεί εάν τα άτομα με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, οι ερευνητές αντιστοίχησαν τα δεδομένα της πανεθνικής βάσης δεδομένων ασφάλισης των ΗΠΑ (Optum CDM). Αυτά αφορούσαν σε περίπου 109.899 άτομων με ατοπική νόσο με 109.899 άτομα χωρίς αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα και σε συνάρτηση με την ηλικία, το φύλο, τη φυλή/εθνικότητα, το επίπεδο εκπαίδευσης, τις υποκείμενες παθήσεις, τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης και τις επισκέψεις σε εξωτερικά ιατρεία.
Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της οστεοαρθρίτιδας, μετά από τα 8 χρόνια της ερευνητικής παρακολούθησης, ανερχόταν σε 58% υψηλότερος στα άτομα με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα από ό,τι στα άτομα χωρίς ατοπική νόσο. Mε απλά λόγια, θα υπήρχαν 27 νέες περιπτώσεις έναντι 19 νέων περιπτώσεων, εάν 100 άτομα με και χωρίς ατοπική νόσο παρακολουθούνταν για 10 χρόνια το καθένα.
Επιπλέον, όπως παρατηρήθηκε, όσα άτομα έπασχαν και από αλλεργικό άσθμα και έκζεμα, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα σε σχέση με τα υγιή άτομα.
Αντίστοιχα, τα άτομα που έπασχαν μόνο από αλλεργικό άσθμα διέτρεχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, σε σύγκριση με τα άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον κίνδυνο οστεοαρθρίτιδας μεταξύ των ατόμων με και χωρίς αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα από διαφορετικά αρχεία υγείας, για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα.
Οι συμμετέχοντες των δεδομένων υγείας της Stanford Research Repository (STARR) ήταν 114.427 ασθενείς, 43.728 με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα και 70.699 χωρίς ιστορικό ατοπικής νόσου. Στα δεδομένα συμπεριλαμβανόταν επίσης και πληροφορίες σχετικά με το βάρος (ΔΜΣ), έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την οστεοαρθρίτιδα.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι πιθανότητες εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας ήταν 42% υψηλότερες μεταξύ των ατόμων με αλλεργικό άσθμα ή έκζεμα και 19% υψηλότερες μεταξύ των ατόμων και με τις δύο νόσους.
Τέλος, οι ερευνητές αναγνωρίζουν τους διαφορετικούς περιορισμούς συνολικά στα ευρήματά τους, όπως η απουσία στοιχείων σχετικά με παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν, όπως ο ΔΜΣ, ο προηγούμενος τραυματισμός των αρθρώσεων ή τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.
Το γεγονός ότι οι παρατηρούμενες συσχετίσεις ήταν ασθενέστερες μεταξύ των συμμετεχόντων στη δεύτερη φάση της μελέτης (STARR), για τους οποίους υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τον ΔΜΣ, υποδηλώνει ότι μπορεί να εμπλέκονται και άλλοι παράγοντες, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Διαβάστε επίσης
Έκζεμα: Η βιταμίνη που ανακουφίζει τα συμπτώματα
Οστεοαρθρίτιδα: Η βιταμίνη – κλειδί για τον πόνο στα γόνατα