Οι εποχές αλλάζουν, οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι διαρκείς, ο αγώνας για παραγωγικότητα ασταμάτητος και η βιομηχανοποίηση ενισχύεται ολοένα και περισσότερο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες που συνθέτουν τις σύγχρονες κοινωνίες σχηματίζουν μεγαλουπόλεις με ψηλά, γκρι κτήρια και πολύ καυσαέριο, εξαφανίζοντας όλο και περισσότερο τους χώρους πρασίνου. Κι όμως, τα φυσικά περιβάλλοντα είναι μια σημαντική πηγή υγείας, που απουσιάζει συχνά από την καθημερινότητα πολλών ανθρώπων, αυξάνοντας δραματικά τους πιθανούς κινδύνους.
Αυτό αναδεικνύει νέα κινεζική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο European Heart Journal, η οποία υποστηρίζει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από το όζον είναι υπεύθυνη για αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και νοσηλείες για σχετιζόμενα νοσήματα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι πρόκειται για έναν τόσο βλαβερό ρύπο, που ενισχύει τον κίνδυνο παθήσεων όπως καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο ακόμη και σε χαμηλότερα από τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα.
Το όζον αποτελεί τον κύριο ατμοσφαιρικό ρύπο της φωτοχημικής αιθαλομίχλης και μολύνει την ατμόσφαιρα όταν αλληλεπιδρά με άλλους ρύπους, όπως οργανικές ενώσεις και οξείδια του αζώτου που εκπέμπονται από μηχανοκίνητα οχήματα, εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, βιομηχανικούς λέβητες, διυλιστήρια, χημικά εργοστάσια και εγκαταστάσεις καύσης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, για να διατηρείται η ποιότητα του αέρα, οι συγκεντρώσεις όζοντος δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 100 μg/m3. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ασφαλή θεωρούνται τα επίπεδα κάτω των 70 μg/m3, που είναι ως επί το πλείστον φυσικά και δεν οφείλονται σε ανθρώπινη δραστηριότητα.
Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα από τα δύο κύρια εθνικά συστήματα ασφάλισης υγείας, που αφορούν σε περίπου 258 εκατομμύρια ανθρώπους από 70 πόλεις -που αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 18% του πληθυσμού της Κίνας- σχετικά με τις καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά την περίοδο 2015-2017 για καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως στεφανιαία νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, στηθάγχη, οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, οξύ στεφανιαίο σύνδρομο, καθώς και ισχαιμικό και αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Παράλληλα, έλαβαν μετρήσεις σχετικά με τις μέγιστες ημερήσιες συγκεντρώσεις όζοντος, εισπνεόμενων σωματιδίων, διοξειδίου του θείου, διοξειδίου του αζώτου και μονοξειδίου του άνθρακα από την China National Urban Air Quality Publishing Platform σε πραγματικό χρόνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, κατά την περίοδο μελέτης υπήρξαν 6.444.441 εισαγωγές σε νοσοκομεία για καρδιαγγειακά νοσήματα, με την μέση ημερήσια μέγιστη συγκέντρωση όζοντος να φτάνει τα 79,2 μg/m3. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση στο όζον, ανεξάρτητα από άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, αύξησε τις νοσηλείες για όλες τις καρδιαγγειακές παθήσεις που μελετήθηκαν εκτός από το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Ειδικότερα, κάθε αύξηση 10 μg/m3 της συγκέντρωσης όζοντος στην ατμόσφαιρα ισοδυναμούσε με ενίσχυση 0,40% στις εισαγωγές στα νοσοκομεία για εγκεφαλικό επεισόδιο και 0,75% για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Αυξημένες παρέμεναν οι νοσηλείες ακόμη για συγκεντρώσεις μεταξύ 70-99 μg/m3, που έχουν εγκριθεί από τον ΠΟΥ.
«Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα επίπεδα του όζοντος μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 μg/m3, που σημαίνει ότι οι νοσηλείες για καρδιαγγειακές παθήσεις μπορεί να είναι 20 φορές περισσότερες», υπογράμμισε ο συντάκτης της μελέτης, καθηγητής Shaowei Wu από το Πανεπιστήμιο Xi’an Jiaotong της Κίνας.
Ειδικότερα, διαπιστώθηκε ότι, κατά την περίοδο 2015-2017, το 3,42% των νοσηλειών για στεφανιαία νόσο, το 3,74% για καρδιακή ανεπάρκεια και το 3,02% για εγκεφαλικό επεισόδιο οφείλονταν στη ρύπανση του όζοντος. Αναλύοντας ξεχωριστά κάθε έτος, διαπιστώθηκε ότι οι αναλογίες αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τη στεφανιαία νόσο, το όζον ήταν υπεύθυνο για 109.400 από τις 3.194.577 εισαγωγές σε διάστημα τριών ετών. «Αυτό υποδηλώνει ότι 109.400 εισαγωγές στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν οι συγκεντρώσεις του όζοντος ήταν 0 μg/m3. Αυτό μπορεί να είναι αδύνατο να επιτευχθεί δεδομένης της φυσικής παρουσίας του όζοντος στην ατμόσφαιρα. Και πάλι, όμως, τα επίπεδα όζοντος θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, γεγονός που θα οδηγούσε σε πολύ λιγότερες νοσηλείες για καρδιαγγειακές παθήσεις», τόνισε ο δρ. Wu.
«Οι προβλέψεις για την Ευρώπη υποδηλώνουν ότι το όζον θα αποτελέσει κυρίαρχο παράγοντα κινδύνου για την υγεία στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής, συνδυαστικά με την αύξηση της θερμοκρασίας και, κατά συνέπεια, τον αυξανόμενο φωτοχημικό σχηματισμό όζοντος. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι ηλικιωμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στις δυσμενείς καρδιαγγειακές επιπτώσεις του όζοντος. Η μείωση των εκπομπών όζοντος μακροπρόθεσμα θα διαδραματίσει βασικό ρόλο στη βελτίωση του αέρα που αναπνέουμε», σχολίασε ο καθηγητής Thomas Münzel.
Διαβάστε ακόμη:
Έξι «αόρατοι» εχθροί που απειλούν σιωπηλά την καρδιά
Κολλήσατε στην κίνηση; Ο αόρατος κίνδυνος που βλάπτει μυαλό, σκέψη και μνήμη
Ο παράγοντας που βλάπτει σοβαρά τη γονιμότητα ανδρών και γυναικών